НОВИНИ

Без инциденти премина втората антиправителствена демонстрация в Букурещ

Хиляди румънци протестираха за втори пореден ден вчера в Букурещ и други големи градове против корупцията и настояваха за оставка на правителството. Демонстрациите преминаха без инциденти, предадоха Ройтерс и ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
08:32, 12.08.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света
без инциденти премина втората антиправителствена демонстрация букурещ

По данни на Аджерпрес повече от 25 000 души са участвали в протеста пред сградата на правителството на столичния площад "Виктория". Според Ройтерс демонстрантите са били около 40 000, по-малко от 100-те хиляди от предишната вечер.

Те протестираха срещу политиката на левоцентристкото правителство на Социалдемократическата партия и Алианса на демократите и либералите, настоявайки за неговата оставка и предсрочни избори. Протестиращите носеха румънски знамена и знамена на Европейския съюз, надуваха вувузели и скандираха: "Оставка!", "СДП - червена чума", "Румъния събуди се!" и "Няма да си тръгнем!".

На площада бяха разположени подразделения на жандармерията и полицията, както и линейки. Автомобилното движение в района беше ограничено. Участниците в мирния протест започнаха да се разотиват около 23,00 ч.

Хиляди румънци, недоволни от опитите на политиците да декриминализират корупционни престъпления, протестираха вчера и в градовете Клуж, Сибиу и Брашов в Трансилвания, в Тимишоара на границата със Сърбия и в източния град Яш.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима души загинаха при катастрофа край Първомай
Трима души загинаха при катастрофа край Първомай
Столичани се качиха на Витоша, за да гледат падащи звезди
Столичани се качиха на Витоша, за да гледат падащи звезди