НОВИНИ

Бездомник в жилищен комплекс

Какво можете да направите, ако някой реши да се настани в частната ви собственост и реагират ли активно институциите, за да съдействат - вижте в следващото видео.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
11:34, 17.08.2015
Чете се за: 03:00 мин.
У нас

Защо бездомник с асоциално поведение трябва да търси сам помощта на социалните служби? Защо полицията е безсилна ако скитник се е заселил в частна собственост, но не е агресивен? Кой носи отговорност за един такъв безпомощен човек? Той няма лична карта, настанил се е в столичен жилищно-търговски комплекс. Обитава три общи зони - има две легла на тераса от жилищната част и едно във вентилационната шахта на търговския обект.

В едно от помещенията живее бездомник от 5 години. Според управителя на комплекса психическото състояние на човека не е добро.
Викани са полицаи над 100 пъти, но няма институция, която да поеме отговорност.



Отговорникът за жилищния комплекс: "Ние установихме, че той спи тук по вещите, които виждате и сега. Те бяха по-малко, но с всеки изминал ден се увеличават. През определени периоди ние се опитваме да чистим, изхвърляме му всичко, но тези неща пак се оказват тук. Ние също така изказваме съжаление, че този човек няма дом, няма къде да живее, но все пак тук не е мястото и смущава, притеснява всички живущи наоколо, тъй като идва посред нощ, излиза сутрин рано. Понякога излиза гол отвънка, пере си дрехите и т.н. Извършва някакви битови неща, които са за вкъщи, а не за терасата на блока."

За тези 5 години е търсена полиция над 100 пъти, Столична община и психиатрично болнично заведение, но предложение за трайно разрешаване на ситуацията няма.




Отговорникът за жилищния комплекс: "Когато е нощно време, идват патрули, които ако не са запознати със случая, го извеждат буквално съвсем доброволно, тъй като той не оказва никаква съпротива и той пак се връща. Ако дойдат полицаи, които вече са били при нас, защото има много такива... те дори последния път ни казаха, че тъй като господинът е тук от 5 години е по-добре да му дадем нотариален акт и да го оставим на мира, отколкото да ги викаме. Те също ни обясняват, че са и безсилни, тъй като това, което могат да направят е да го изведат. Нито могат да го задържат, нито да направят нещо друго, така че този човек да не се връща повече тук".



Потърсихме Министерство на вътрешните работи за коментар по случая, но от там ни отказаха.



Отговорникът за жилищния комплекс: "Първо виждате обстановката, в която живее, вещите, които пренася и донася непрекъснато. Освен това сме го чували и виждали да разговаря сам със себе си - определено за съжаление този човек не е в добро психическо здраве".

Така допълва разказа си отговорникът и казва, че са се обръщали към институции, за да обърнат внимание на състоянието му.

Отговорникът за жилищния комплекс: "Обръщали сме се, макар и само по телефона, но оттам са ми казвали... накратко казано... че не сме хората, които ще преценим това. Също така са ни казвали, че не разбират с какво ни пречи, след като не е агресивен и друго, което са ни казвали, че нямат какво да правят с него."



Между терасата, на която се е заселил бездомникът, и жилищните пространства на законните собственици на апартаменти стоят съвсем незначителни парапети. От страх едно от семействата спи дори и в най-големите жеги на затворени врати и прозорци. Други наематели пък радикално са напуснали апартамента си с оплаквания, че освен че вечер се чувстват несигурни, им изчезвали и дрехи от терасата. Обърнахме се към Дирекция "Социално подпомагане" към Столична община.



Минка Владимирова - директор на Дирекция „Социални дейности” към Столична община: "Това лице пребивава там. Няколко пъти изпращахме екипи, за съжаление не можем да установим контакт с него, но искам да подчертая не само за този случай, но и за всички останали, че на територията на Столична община има разкрити три центъра за временно настаняване. Лицето обитава сградата в късните часове на денонощието и това е една от причините екипите за социално подпомагане да не могат да осъществят контакт с него. Очакванията са човек, изпаднал в състояние на бездомност, сам да потърси възможност за временно настаняване. Информация за това как да го направи, може да получи на сайта на Столична община, чрез медиите, по телефона и чрез териториални бюра за социални услуги. За съжаление обаче, сигурно телевизор, телефон и компютър няма! Всичко остава в ръцете на собствениците."

Управител на търговска верига разказва: "Смяната на патрони, нещо да поставяме... това не го спира. Колкото пъти да викнем полиция... вземат го максимум го няма месец - максимум, но последните пътища просто си го вземат и след 1-2 часа той пак е тук. Даже мисля, че няма и лична карта."

Минка Владимирова – директор на Дирекция „Социални дейности” към Столична община: "Може сигналът да бъде подаден и от страна на полицията, и от страна на гражданите до прокуратурата, така че нека и те да вземат отношение по случая, защото пак подчертавам - ако той нарушава реда, съответно гражданите подават сигнала до Районното управление."



Във всекидневна опасност се намира и самият бездомник, тъй като собствениците са използвали какви ли не мерки, за да го държат настрана от обекта. За да ги премине, той всеки път поема риск за живота си.



Управител на търговска верига коментира: "Влиза по тази металната решетка, после се катери, скача, влиза по тези стълби и по тази тента се прехвърля горе, където бяхме. И после вече си е у тях един вид."

Тентата е със стръмен наклон надолу и се намира на голяма височина от земята. Колкото по-дълго се чака безпомощният човек сам да вземе решение за временното си настаняване, толкова по-голям става рискът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По света и у нас в 100 секунди
По света и у нас в 100 секунди
Имигрантската вълна в Гърция (ОБНОВЕНА)
Имигрантската вълна в Гърция (ОБНОВЕНА)