НОВИНИ

Бежанци се връщат доброволно в Ирак

Около 50 бежанци отпътуваха от Германия за Ирак. Това е поредната група от мигранти, които доброволно се връщат в родината си. От германското Вътрешно министерство съобщиха, че през последните месеци броя бежанците, които напускат страната значително се е увеличил.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:10, 28.01.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Следваща спирка Ербил. За тези бежанци пътят продължава - обратно към Ирак. Причината е, че за тях Европа не е обетованата земя, за която са мечтали.

"Не видях това, за което мечтаех. Дойдох тук, за да живея, а едва не загубих живота си. Човешките права, за които световните организации толкова много говорят, въобще не съществуват в Европа".

За тази иракчанка животът в Германия се оказал много по-труден отколкото в родния и Ербил:

"Бяхме тук около три месеца. Храната беше много малко и много лоша. Даваха ни по парче студен хляб, сирене и парче краставица. Как може да оцелеем през студената зима с такава храна. Децата плачеха от глад. Дадохме 1100 американски долара, за да стигнем тук, а се връщаме с празни ръце".
"Дойдох в Германия, за да имам добро бъдеще. Но бъдеще не може да се гради от лъжливи обещания. Иракчаните не получават разрешителни за пребиваване. Втора причина са парите, а също и храната. В Ирак поне ще имам храна. Липсва ми дома. Чувствам се унижен. Когато се върна в Багдад, първото нещо което ще направя е да коленича и да целуна земята".

През септември около 60 иракчани се върнали в родината си. През декември броят на мигрантите, които отпътували за Ирак били около 200.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 1 милиард и 400 милиона смартфона продадени миналата година
Над 1 милиард и 400 милиона смартфона продадени миналата година
Ще има ли рок фест в Каварна тази година?
Ще има ли рок фест в Каварна тази година?