НОВИНИ

Биофермери искат оставката на земеделския министър

От Асоциация „Биопродукти“ излизат на протест утре с искане за оставката на земеделския министър, след като МЗХГ отне лиценза на две от най-големите сертифициращи фирми в биоземеделието, пише БНР.

биофермери искат оставката земеделския министър
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 08.04.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

От Асоциация „Биопродукти“ изпратиха открито писмо до премиера, като го призовават да се намеси в конфликта между фирмите и Министерството на земеделието.

Според биопроизводителите обществото е свидетел на безпрецедентни репресивни действия от страна на земеделското министерство към някои от контролиращите биоземеделците фирми. На две от най-големите и най-стари сертифициращи фирми е отнета възможността да работят, като министерството отказва да им издаде разрешение за дейност.

Директорът на Дирекция „Растениевъдство и биологично производство“ в Министерството на земеделието Михаил Карабельов обясни за БНР, че проверките за издаване на разрешение минават през административни процедури така, че МЗХ да получи увереност, че е налице ресурсна обезпеченост и персоналът е достатъчно компетентен, квалифициран и опитен, но не е получило подобни уверения.

Има 7 дни, в които двете фирми могат да отстранят непълнотите и несъответствията, но не са го направили. Констатацията на Сметната палата е, че проверките не осигуряват достатъчна проследимост за спазване на европейското и националното законодателство, подчерта Карабельов. По думите му в тази връзка през 2018 и 2019 г. се извършват засилен и по-ефективен контрол при издаване на разрешение.

В момента разрешение от министерството за извършване на контролна дейност за биологично производство имат 15 лица, като едно от е с преустановена дейност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната полиция издирва собственика на намерена сума пари
Столичната полиция издирва собственика на намерена сума пари
На 15 април издават заповедта за спиране на строежа Златен век
На 15 април издават заповедта за спиране на строежа "Златен век"