НОВИНИ

Бившата управляваща партия в Молдова предаде властта, за да спре кризата

Демократическата партия на Молдова съобщи в петък, че ще напусне правителството след като няколко дни отказваше да отстъпи властта на нова коалиция, подкрепена от САЩ, ЕС и Русия, с което спря кризата в източноевропейската страна, предава Франс прес.

bnt avatar logo
от „фокус“
21:33, 14.06.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света
бившата управляваща партия молдова предаде властта спре кризата

Бившата съветска република, сгушена между Румъния и Украйна, е в политически хаос от февруари, когато общите избори не успяха да дадат явно мнозинство на никоя партия.

Миналата седмица парламентът одобри правителство, изградено върху безпрецедентна коалиция на проруски и проевропейски сили, което шокира управляващата дотогава Демократическа партия, оглавявана от могъщия олигарх Плахотнюк.

Старото правителство обаче отказа да се оттегли и неговия премиер Павел Филип за кратко бе избран за президент, който да разпусне парламента и да насрочи избори.

;

В петък обаче Филип и заместник-председателят на партията Владимир Чеботари казаха, че правителството ще се оттегли.

"Ще отидем в опозиция", каза Чеботари по време на телевизионен брифинг. Той обвини новото коалиционно правителство, че отказва да участва в диалог и настоя, че ще бъде правилно да се проведат предсрочни избори.

Президентът Игор Додон анулира декрета за разпускане на парламента веднага след като бе възстановен на длъжност. По-рано неговите правомощия бяха прекратени от Конституционния съд на Молдова.

Проруската социалистическа партия и проевропейската АКУМ се съгласиха през уикенда да работят заедно в правителството, въпреки различните гледни точки в много области.

Двете партии излязоха с изявление, че Молдова „потъва в корупция“ и е „заложник“ на олигарсите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политологът Стойчо Стойчев: ДПС тества Делян Пеевски за свой лидер
Политологът Стойчо Стойчев: ДПС тества Делян Пеевски за свой лидер
Зоран Заев: Груевски избяга в багажник от кола
Зоран Заев: Груевски избяга в багажник от кола