НОВИНИ

България се включи в астромаратон

"100 часа астрономия" по повод 100 години от основаването на Международния астрономически съюз. България се включи в астромаратон, който ще продължи по целия свят през следващата година. Първата проява беше днес в София, където учени от БАН разказаха за най-интересните явления и новости в областта на изследването на Космоса.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:55, 12.01.2019
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Как се определя обиколката на Земята? Кои са най-любопитните небесни явления, които астрономите ще следят през тази година?

Астрофизикът Камен Козарев е сред хората, които умеят да разказват за космическите явления така, че всеки да ги разбере.

гл. ас. д-р Камен Козарев, астрофизик: Oсновните неотговорени въпроси са едни и същи - как работи Слънцето и слънчевата активност.

50 години след стъпването на Луната, астрономите отправиха поглед към Марс и дори се заговори за живот на Червената планета.

Преди седмица китайска сонда за първи път ни показа "тъмната страна на Луната".

гл. ас. д-р Камен Козарев, астрофизик: Все пак Луната е доста близо и е срамота да можем да достигнем само до нея. Естествено, има много технологични пречки, върху които се работи в момента, но мисля, че в следващите 20-30 години ще видим човек със сигурност отново на Луната и надявам се, да стъпи на Марс.

Мечтата на Илън Мъск за живот на Марс обаче е трудно постижима със сегашните технологии.

гл. ас. д-р Камен Козарев, астрофизик: Пътуването на хора до Марс би било едно огромно вдъхновение за хората на Земята, но също така мисля, че е изключително важно да решим своите проблеми на Земята, за да можем устремено да гледаме към Космоса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама загинаха в самолетна катастрофа в Източна Германия
Двама загинаха в самолетна катастрофа в Източна Германия
Тежка техника е унищожила дюни до къмпинг Смокиня
Тежка техника е унищожила дюни до къмпинг "Смокиня"