НОВИНИ

Близо 200 000 долара са открити в атентатора от Истанбул

Турските власти потвърдиха, че мъжът, заловен снощи в предградие на Истанбул, е атентаторът, който уби 39 души в нощен клуб в новогодишната нощ. Роденият в Узбекистан Абдулгадир Машарипов е признал вината си, съобщи валията на Истанбул Васип Шахин. По закона за извънредното положение, въведено в Турция след опита за преврат през лятото, полицията има право да разпитва заподозрения до 30 дни, без да му бъде предявено обвинение.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:55, 17.01.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света

След мащабно издирване атентаторът от нощния клуб "Рейна" беше заловен в истанбулския квартал Есенюрт, заедно с мъж и три жени. Открити са също пистолет, боеприпаси, два дрона и близо 200 000 долара. Валията на Истанбул опроверга твърдения в медиите, че в квартирата е присъствал четиригодишният син на арестувания.

Васип Шахин, валия на Истанбул: "Терористът призна престъплението си. Пръстовите му отпечатъци съвпадат със снетите по време на разследването".

Противоречивите съобщения по време на издирването на моменти създаваха впечатление, че полицията е изгубила следите на нападателя. Днес бяха изнесени конкретни данни за Абдулгадир Машарипов, включително кодовото му име Абу Мохамед Хорасани Абдулкави.

Васип Шахин, валия на Истанбул: "Той е роден в Узбекистан през 1983 г. Обучаван е в Афганистан. Той е добре образован терорист и говори четири езика".

Има индикации, че атентаторът е влязъл нелегално в Турция през източните ѝ граници. Властите са убедени в неговата принадлежност:

Васип Шахин, валия на Истанбул: "Ясно е, че атаката е извършена от името на "Ислямска държава".

Групировката, която пое отговорност за кървавото нападение, обяви, че то е отмъщение за турската военна намеса в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Измамници събират пари за изгорялата къща в квартал Коматево в Пловдив
Измамници събират пари за изгорялата къща в квартал "Коматево" в Пловдив
Дискусия за бюджета на София за 2017 със студенти икономисти
Дискусия за бюджета на София за 2017 със студенти икономисти