НОВИНИ

Блокираните в пещера тайландски футболисти и треньорът им ще се учат на гмуркане

12-те момчета и техния треньор, които вече повече от 10 дни са блокирани в тайландска пещера започнаха курсове по гмуркане. Според спасителните екипи, това е най-бързият начин групата да успее да напусне наводнената пещера. Сложната спасителна операция привлече вниманието на хора от цял свят, с надежда децата скоро да бъдат изведени от пещерата.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:05, 04.07.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света

- Здравейте, казвам се Нот и се чувствам добре.

- Аз съм Дом, в добро здраве съм.

- Здравейте, аз съм Ник. Добре съм.

Смелите момчета, които вече 12 дни са в плен на пещерата. Всяко едно от тях се представя и успокоява родителите си, че е добре. Върху стената са издълбали емблемата на футболния си отбор и тази на военните, които се борят за тяхното спасение.

Момчетата са в добро здраве, част от тях са получили дребни наранявания, които лекарите третират. Имат и одеяла, но най-вече - все още имат надежда, че скоро ще се срещнат със семействата си.

- Толкова се радвам, че всички са живи и здрави. Нямам думи да опиша радостта си. Благодаря на всички, които се борят нашите момчета скоро да си бъдат у дома.

Спасителните екипи работят неуморно в търсене на начин да изведат момчетата. Възможностите за извеждането им са две - да се научат да се гмуркат и да преминат наводнените тунели или да бъде прокопан отвор от горната страна на пещерата. Децата вече са започнали и курсове по гмуркане. В непрогледен мрак и сред кал, обаче, дори опитни водолази срещат трудности.

- Няма да предприемем нищо, докато не сме сигурни, че извеждането на децата ще бъде напълно безопасно. Да, това означава, че операцията протича бавно, но не можем да рискуваме.

Продължават и опитите да се изпомпва водата от тунелите. Пред пещерата вече са разположени и линейки, които да могат само за 15 минути да откарат момчетата до най-близката болница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„За“ и „против“ създаването на автомобилна камара
„За“ и „против“ създаването на автомобилна камара
Разследват брат на депутат от ДПС за убийството на данъчния Иво Стаменов
Разследват брат на депутат от ДПС за убийството на данъчния Иво Стаменов