НОВИНИ

БНТ и Aлбанската РТШ подписаха меморандум за разширяване на сътрудничеството

Днес Българската национална телевизия в лицето на генералния директор Константин Каменаров и Aлбанската обществена телерадиокомпания РТШ (Radio Televizioni Shqiptar) в лицето на генералния директор Тома Джелчи подписаха меморандум за разширяване на сътрудничеството между обществените медии на двете страни.

бнт aлбанската ртш подписаха меморандум разширяване сътрудничеството
bnt avatar logo
от БНТ
17:04, 12.04.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Меморандумът е израз на политиката на БНТ за разширяване на международното сътрудничество със специален акцент върху връзките в рамките на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ). На подписването присъства и Ванеса О’Конър - директор за връзки с членовете на ЕСРТ.

БНТ в ролята си на обществена медия активно е ангажирана с подкрепата в областта на културата и образованието на българските малцинства извън пределите на страната. Република Албания включи българите, живеещи там, в “Закона за защита на националните малцинства в Република Албания” през 2017 г.

На 28 януари 2019 г. за първи път по “Втора програма” на РТШ прозвучаха новини на български език, с което официално бе отбелязано започването на редовно 30-минутно предаване, предназначено за българското национално малцинство в страната.

БНТ предостави свои медийни продукти и съвместната продукция с Министерството на образованието и науката „Аз уча български”, която ще бъде в помощ на нашите сънародници в Албания за изучаването на съвременния български език. БНТ изрази също така своята готовност да предложи квалификационна програма за колегите от българската редакция на РТШ.

Националната телевизия е и инициатор на социално ангажираната кампания “Прозорец към родината” за събиране на учебни помагала и художествена литература, част от които вече бяха дарени на представители на българското малцинство в районите на Мала Преспа, Гора и столицата Тирана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деница Сачева: Детските няма да бъдат спирани при 5 неизвинени
Деница Сачева: Детските няма да бъдат спирани при 5 неизвинени
Шефът на полицията в Габрово подаде оставка
Шефът на полицията в Габрово подаде оставка