НОВИНИ

Боливия има временно изпълняващ длъжността президент

Боливия има временен президент след оставката на Ево Моралес, който е в изгнание в Мексико. Новият президент е опозиционният сенатор Янине Анес. Тя беше одобрена от Конституционният съд на Боливия.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:21, 13.11.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Властта в Боливия е в ръцете на една жена - Янине Анес. Опозиционният сенатор, която беше втори заместник-председател на Сената, се обяви за временен президент.

Янине Анес, временно изпълняващ длъжността президент на Боливия: Заради отсъствието на президента и вицепрезидента и съгласно конституцията, незабавно обявявам, че поемам президентския пост.

Едно от първите обещания на временния държавен глава беше да свика нови избори. След седмици бурни протести, президентът Ево Моралес подаде оставка, а заедно с него напуснаха вицепрезидентът и председателят на Сената.

Моралес е обвиняван, че с измама е спечелил последните президентски избори на 20 октомври. Сблъсъци, грабежи, блокади последваха дните след вота в бедната южноамериканска страна.

Жена: Нека господ прости на президента Ево Моралес за това, което стори на боливийците. За смъртта, убийствата и насилието над жени.

Оставката на Моралес предизвика различни реакции по света. Заради вълненията в Боливия Съединените щати предупредиха американските граждани да не пътуват до страната. Вашингтон ограничи и дипломатическото си присъствие там.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венеция е пред извънредно положение заради наводняване
Венеция е пред извънредно положение заради наводняване
Продължава обсъждането на финансовата рамка за 2020 година
Продължава обсъждането на финансовата рамка за 2020 година