НОВИНИ

Борбата с климатичните промени раздели Г-20

Борбата с климатичните промени раздели най-влиятелните икономики в света - страните от Г-20. В заключителната декларация от Хамбург лидерите изолираха позицията на Съединените щати и потвърдиха ангажимента си към Парижкото споразумение за климата. С масови протести, но без големи погроми премина вторият ден от срещата на върха. При ожесточените сблъсъци вчера са пострадали над 200 полицаи. Какви са изводите? - нов световен ред или нов формат Г19 + 1. Повече от Биляна Бонева.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:12, 08.07.2017
Чете се за: 01:05 мин.
По света

"Съгласни сме, че не сме съгласни" - така звучи договореното между лидерите от Г-20. Вместо по-сплотена, след двудневните разговори, Групата на 20-те най-влиятелни икономики изглежда все по-разделена на - Съединените щати и останалите.

Нощта в Хамбург премина с ожесточени демонстрации, блокади, погроми. Ожесточена беше и обстановката на форума. С часове екипите преговаряха, спореха и пренаписваха документа. Докато се стигне до заключителната декларация, в която всички лидери с изключение на американския президент потвърждават ангажимента си към Парижкото споразумение за климата.

Преди няколко седмици Доналд Тръмп изтегли страната си от него. В Хамбург стана ясно, че позицията му е непоклатима - Съединените щати няма да се включат в борбата за овладяване на климатичните промени.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Много съм щастлива, че останалите държавни и правителствени лидери са на мнение, че Парижкото споразумение е необратимо, и че ангажиментите, които ние сме поели, трябва да се изпълнят възможно най-бързо.

В отговор на решението на Тръмп, френският президент насрочи за декември Конференция за климата в Париж.

Америка срещу останалите - тази формула важи и за свободната търговия - една от основополагащите идеи на Г-20. В закюлчителната декларация лидерите се обявиха срещу протекционизма. Но в документа е записано, че се "взима предвид националистическата икономическа политика на Доналд Тръмп."

Форумът на Г-20 в Германия ще влезе в история и с ожесточените демонстрации. От няколко дни Хамбург прилича на бойно поле. Жителите на града се готвеха за протести, но насилието срещу тях ги изненада.

- Жена: Приличаше на война. Нямаше нищо общо с протест, това беше брутално насилие.

Тимо Зил, говорител на полицията в Хамбург: Не планирахме военно събитие, предполагаше се, че гражданското общество ще излезе на улицата, за да бъде чут гласа му. Но се оказа, че сме изправени срещу демонстранти, добре организирани и подготвени от левите екстремисти.

След 48 часа на неспирни погроми, по улиците на Хамбург днес цареше спокойствие. Анархистите отстъпиха. Хиляди се включиха в мирната демонстрация срещу политиката на 20-те най-влиятелни икономики в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двустранните срещи в рамките на Г-20
Двустранните срещи в рамките на Г-20
Млади музиканти от Лондон покоряват София и Варна
Млади музиканти от Лондон покоряват София и Варна