НОВИНИ

Бойко Пенков: С пръстовите отпечатъци спираме да говорим за източване на касата

Биометричните данни е пин код, който носим с нас и с който даваме достъп до нашето досие. По този начин ние доказваме физически, че се е случило болнично събитие. Така самият човек ще контролира системата и ще спрем да говорим за източване на касата, каза в "Денят започва" заместник - министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Очакванията на Министерството на образованието са, че осигурителните измами ще намалеят поне с 5 процента през първата година.

bnt avatar logo
от БНТ
09:28, 20.04.2016
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Бойко Пенков уточни в студиото на "Денят започва", че по закон НЗОК е задължен да направи уникални кодове на всеки един човек. Задължение, което не е изпълнено до момента, защото се е преценило, че ЕГН-то са лични данни и всеки човек трябва да има друг вид идентификатор.

"Най-лесният и достъпен начин за такава идентификация е биометрията и създаването на такъв код. Това е пин код, който е доста сложен, който носим с нас и с който достъпваме нашето досие. По този начин аз казвам като пациент: прегледаха ме, взех си лекарствата, бях в болница, имах операция. Аз потвърждавам с този код, че това събитие се е случило. По този начин самият човек контролира системата и спираме да говорим за източване и така нататък. Нашето очакване е, че осигурителните измами ще намалеят поне минимум с 5 процента през първата година.", каза Бойко Пенков.

Той разясни още и въвеждането за болниците на обща платформа за електронна търговия. Идеята е дошла, наблюдавайки добрите практики в Европа и по-точно Италия, където след като са обединили заявките на болниците за доставка на лекарства, спестяванията за 2 години са били 18 %.

"Действително доста средства се разходват за лекарства. Те са необходими, разбира се. Това са около милиард и половина публични средства през държава и здравноосигурителна каса и поне милиард от джоба на хората, които отиват в аптеки. Наблюдаваме какви са добрите практиките в Европа, така че да спестим средства и тези средства да останат в болниците, които да бъдат използвани за медицински цели.", каза Пенков.

До момента в платформата за електронна търговия и доставка на лекарства на Министерството на здравеопазването са се регистрирали над 10 болници, включително и частни.

Как става това? Болницата прави заявка като казва за какъв период какви лекарства са й необходими. Заявките се обединяват и тогава търговецът или производителят кандидатства за дадената позиция. Този, който предложи най-ниска цена, печели тази позиция и доставя за всички болници, които са я заявили.

Според Пенков така малките болници ще получат по-добро ценово предложение.

Новият закон дава възможност за годишна прогнозна доставка, но всяка болница може да си направи малки обществени поръчки за различен период от време. Обществените поръчки се заявяват в същата електронна платформа, като няма визуален контакт с търговеца и така се избягва договарянето под масата. Този търговец, който даде най-добрата цена за болницата, печели доставката.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Съпругата на принца на Швеция Карл Филип роди момченце
​Съпругата на принца на Швеция Карл Филип роди момченце
Пивоварна в Ерусалим създаде библейска бира
Пивоварна в Ерусалим създаде "библейска бира"