НОВИНИ

Започва реставрация на Божи гроб в Ерусалим

Реставрация на Божи гроб в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим ще започне след няколко седмици.Метална структура поддържа от десетки години гробницата, която е дълга няколко метра.

bnt avatar logo
от БТА
09:55, 24.03.2016
Чете се за: 00:25 мин.
Още
започва реставрация божи гроб ерусалим

С нея се закрепват мраморни блокове, които са започнали да се отделят един от друг под въздействието на дъждовете и на ежедневния приток на хиляди поклонници и туристи. Гробницата е под купол в църквата над пещерата, където според християнската традиция е било положено тялото на Исус Христос след смъртта му.

Гробницата ще бъде демонтирана и реконструирана в първоначалния й вид. Единствено прекалено крехките и счупени части ще бъдат заменени с нови. Мраморните плочи, които могат да бъдат съхранени, ще бъдат почистени, а поддържащите ги метална структура - уякчена.

Реставрационните работи са поверени на гръцки специалисти. Те би трябвало да продължат 8 месеца и да приключат в началото на 2017 г. Очаква се да започнат веднага след православния Великден в началото на май. Обектът ще бъде достъпен за посетители по време на реставрацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенец осъди Енерго-Про за два пъти начислена сметка
Русенец осъди Енерго-Про за два пъти начислена сметка
​Злополука в каменовъглена мина в китайската провинция Шанси
​Злополука в каменовъглена мина в китайската провинция Шанси