НОВИНИ

Британските депутати приеха закона за започване на Брекзит

Британските депутати отхвърлиха искането за поправки в закона за Брекзит. Камарата на общините отхвърли предложените от лордовете промени в текста, с които да бъдат гарантирани правата на гражданите на ЕС, работещи на територията на Великобритания и след Брекзита. Очаква се Горната камара да не направи втори опит да блокира закона, с което пътят на Тереза Мей към задействане на член 50 да бъде отворен. На фона на наближаващия развод между Лондон и Брюксел, Шотландия обяви, че ще иска провеждането на втори референдум за независимост.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал Източник: БТА
21:18, 13.03.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:11 мин.
По света
британските депутати приеха закона започване брекзит

Великобритания напуска ЕС, а Шотландия отново иска да напусне Великобритания. Шотландският премиер Никола Стърджън заяви, че ще поиска от парламента разрешение за провеждане на втори референдум за независимост на страната ѝ. По думите ѝ, отделяне на Шотландия от Великобритания е единственият начин да бъдат предпазени интересите на Единбург, в ситуацията на предстоящото напускане на ЕС.

Никола Стърджън, министър-председател на Шотландия: "Шотландия е на кръстопът. Ние не гласувахме за напускането, а както повече хора в страната, аз също искам да не бяхме попадали в тази ситуация. Залогът е висок и ние трябва да решим какво ще правим в бъдеще. Искаме да запазим отношенията си с ЕС, а сме заплашени от дълъг период на изолация и предоговаряне. Ето защо между есента на 2018 г. и пролетта на 2019-та, е време да изберем накъде ще поемем.

Стърджън припомни, че когато преди две години шотландците решиха да останат част от Обединеното кралство, именно членството в ЕС е бил основния аргумент. Според нея, правителството на Тереза Мей не е било отворено за диалог и нито едно от предложенията на местните парламенти, относно бъдещето на Великобритания след Брекзит, не е било прието.

На референдума за членство в ЕС през юни миналата година, 62% от шотландците пожелаха да останат част от общността. Отговорът на шотландската заявка за втори референдум за независимост не закъсня.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: "Когато започнат преговорите, ще работим в полза на всички британски граждани, включително шотландците. Изслушахме техните предложения и ще ги имаме предвид. Това, което Шотландия поиска днес, не е в интерес на никого и ще роди само усещане за несигурно бъдеще. Политиката не е игра".

Депутатите от долната камара на парламента в Лондон обсъдиха поправките в закона за Брекзит. След като камарата на лордовете върна проектозакона и поиска да бъдат гарантирани правата на гражданите на ЕС, живеещи на територията на Великобритания, сега думата отново имаше камарата на общините.

Очаквано депутатите в крайна сметка подкрепиха предложения от правителството текст. Така пътят на Тереза Мей за задействане на процедурата по развод с Брюксел беше отворен.

А на напрежението между Лондон и Единбург, британската кралица Елизабет Втора участва в церемония по случай Деня на общността на нациите - всички страни от британската общност. Тазгодишното мото е "Да се обединим за укрепването на мира".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган обвини Меркел, че подкрепя терористи
Ердоган обвини Меркел, че подкрепя терористи
Майка се оплака, че детето ѝ е бито в детската градина
Майка се оплака, че детето ѝ е бито в детската градина