НОВИНИ

"Бритиш еъруейз" постепенно възстановява темповете на работа

Авиокомпанията "Бритиш еъруейз" се опитва да нормализира работата си след вчерашния глобален компютърен срив в системата ѝ. Заради проблема бяха отменени полетите от лондонските летища Хитроу и Гетуик. От компанията обявиха, че днес ще се опитат да работят в "почти нормален режим". Но призоваха пътниците преди да тръгнат за летищата да проверят дали полетът им е потвърден.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:01, 28.05.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Проблем с електрозахранването - това е причина компютърната система на "Бритиш еъруейз" да се срине. Но дали компанията е станала жертва на кибератака, засега това не е известно.

Алекс Крус, изпълнителен директор на "Бритиш Еъруейз": "Компютърният срив причини проблеми в системата по целия свят, засегнати бяха всички операционни системи и системи за регистрация на пътниците".

Компютърният срив предизвика хаос на лондонските летища Хийтроу и Гетуик.

"Когато пристигнахме на Хийтроу ни казаха, че всичко е затворено и че самолет няма да лети до Прага. Нямахме багаж, нито хотел".

Хиляди пътници бяха блокирани, след като "Бритиш Еъруейз" отмени полетите си от двете летища до края на деня.

"Автобусите чакаха, за да ни отведат до самолета. И тогава всичко спря. Нямаше никаква информация и трябваше да чакаме четири часа и половина".

Вероятно за "Бритиш еъруейз" щетите ще са огромни.

"Никой не искаше да поеме отговорност, сякаш криеха нещо".

Според европейското законодателство, при забавени полети, пътниците могат да поискат обезщетения, освен ако причината не е била извън контрола на превозвача.

Закъснения и отмяна на полети на "Бритиш еъруейз" имаше и на германските летища. Засегнат беше и трафикът в Белфаст, Рим, Малага и Париж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благотворителна инициатива: Автомобил мечта за абитуриент
Благотворителна инициатива: Автомобил мечта за абитуриент
Полицията в Манчестър разпространи снимки на атентатора
Полицията в Манчестър разпространи снимки на атентатора