НОВИНИ

Чернева: Ердоган взе цялата турска държава на ръчно управление

В пряко включване от Европейския съвет за външна политика в предаването "Още от деня" Весела Чернева каза, че с въвеждането на извънредното положение в Турция на практика президентът Ердоган е взел цялата турска държава на ръчно управление.

bnt avatar logo
от БНТ
18:43, 21.07.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Весела Чернева каза, че според колегите й в Турция, ако турската демокрация не могла да бъде прекъсната с военния преврат много вероятно е тя да бъде прекъсната с военното положение. "Това, което обяви снощи Ердоган е изключителни правомощия за изпълнителната власт, включително и за наместниците на изпълнителната власт в различни области. Възможност за произволни арести. Конституционният съд няма да може да се намесва, за да отменя решения. Прокарване на закони от страна на изпълнителната власт без да е необходимо парламента да гласува. На практика Ердоган взе цялата турска държава на ръчно управление", уточни Чернева.

Тя коментира, че засега няколко групи хора в Турция са засегнати от уволнения и арести: военните основно, някои служители в образованието, голяма група съдии- 1/3 от съдебната система е извън строя, както и университетските преподаватели. Засега основната част от турската общественост не са засегнати. В снощното си изявление Ердоган е подчертал, че хората могат да продължават да живеят както до сега.

Според Чернева това няма да е така, защото в това състояние на нервност и параноя той вижда врагове вътре и извън Турция и ще продължава да взема крути мерки.

По отношение на международната общност Турция ще стане един още по-труден партньор особено за САЩ. Ердоган е убеден, че не само Гюлен , който от години живее там, но и американската администрация стои зад опита за преврат. Това няма да изиграе добра роля за двустранните им отношения, а тези отношения са важни за операцията срещу "Ислямска държава". Коалицията срещу "Ислямска държава" използва турски военни бази за тази операция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Културният институт Красно село с основен ремонт
Културният институт "Красно село" с основен ремонт
Изгарят у нас боклук от Италия
Изгарят у нас боклук от Италия