НОВИНИ

Д-р Венцислав Грозев: Бюджетът на Здравната каса е недостатъчен

Като недостатъчен определи бюджета на Здравната каса за 2017г., председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев в студиото на "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
09:29, 18.11.2016
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Той призна, че има увеличение от около 247 милиона, което е положителна стъпка. Доколко това е достатъчно и удовлетворява нуждите на обществото от повишаване ефективността на здравната система е друг въпрос. Вие знаете, че от години се коментират тези прословути над 3,5 милиарда лева, които се харчели на тъмно. Нека да ги направим така, че да се харчат на светло и да се види тази система от какви средства се нуждае за да функционира нормално, спокойно и достатъчно ефективно.

На въпрос защо въпреки че парите за здраве се увеличават всяка година парите все недостигат, д-р Грозев заяви, че системата е недофинансирана и в нея има един огромен пропуск- липсва остойностяване на медицинския труд, не само на лекари, но и на медицински сестри, санитари, лаборанти и на всички участници в здравната система. Когато това стане и се види какъв ресурс от финансови средства е необходим, тогава ще може ясно да се каже на обществото колко пари са необходими за здраве.

Д-р Грозев посочи, че още от създаването на клиничните пътеки до момента той не е видял никъде сериозен анализ, колко струва определена интервенция по дадена клинична пътека.

Целият разговор с д-р Грозев вижте във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цените на петрола се понижиха в азиатската търговия след засилването на долара
Цените на петрола се понижиха в азиатската търговия след засилването на долара
Американците искат Тръмп да се фокусира отначало върху здравеопазването
Американците искат Тръмп да се фокусира отначало върху здравеопазването