Дамаск обвини Вашингтон във военно престъпление

Сирийското правителство определи като „военно престъпление“ смъртоносните въздушни удари, нанасяни от водената от САЩ коалиция срещу проправителствени сили в източната провинция Дейр Еззор. От коалицията казват, че извършват въздушните операции срещу проправителствените сили, за да защитят своите съюзници в провинцията.

от БНТ
20:28, 08.02.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света
дамаск обвини вашингтон военно престъпление

В писмо, адресирано до генералния секретар на ООН, сирийското външно министерство казва, че нападението „представлява военно престъпление и престъпление срещу човечеството“. Документът обвинява САЩ в използването „на извинението за борба с тероризма, за да създават незаконни бази на сирийска територия“. „Сирийското правителство подновява призива си за разформироване на незаконната коалиция“, гласи писмото.

САЩ казаха, че сирийските проправителствени сили са започнали атаката срещу подкрепяните от Вашингтон Сирийски демократични сили (СДС).

СДС и коалицията отвърнаха с въздушни удари и артилерийски обстрел на атакуващите сили, след като „между 20 и 30 снаряда избухнаха в рамките на 500 м от главната квартира на СДС“, каза американски представител. Той добави, че при сражението са били убити над 100 от проправителствените сили.

Водената от САЩ коалиция беше създадена през 2014 г. за противопоставяне на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, но при няколко случая подлага на бомбардировки лоялни към режима в Дамаск сили.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Екоинспекторите в Русе проверяват замърсени пещери
Екоинспекторите в Русе проверяват замърсени пещери
Хирурзи от Плевен извършиха уникална кардиооперация
Хирурзи от Плевен извършиха уникална кардиооперация