Дариткова: Преминаването на Фонда към НЗОК ще ускори лечението на деца в чужбина

Вотът на недоверие към правителството заради политиките в здравеопазването не мина. Какъв е отзвукът от това, какво предлагат новите модели на здравното министерство, както и ще има ли забавяне в процедурите за лечение на деца в чужбина, ако Фондът премине към администрацията на НЗОК - гост в "Още от деня" беше Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в парламента.

от БНТ
18:35, 24.10.2018
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Този вот беше предизвестен резултат, заявката на опозицията беше за дебат, заяви Дариткова.

Относно предложението Фондът за лечение на деца в чужбина да премине към НЗОК, тя гарантира, че промяната няма да забави дейността на институцията.

Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в парламента: Даването на възможност всички дейности на Фонда да бъдат в структурата на НЗОК, ще ускори процедурите, защото няма да има забавяне и прехвърляне на документи между институциите. Надявам се да се изпълни заявлението на управителя на НЗОК, че Касата ще дава предложения, вместо пациентите сами да търсят варианти за лечение, както е в момента. Всички дейности, които са били ангажимент на Фонда, ще се запазят при преминаването му към НЗОК, процедурата ще се оптимизира и това ще бъде в интерес на пациентите. Няма да има никакви сътресения, гарантирам, че всички текстове в закона ще бъдат прецизирани, в никакъв случай няма да има дефицит на оказване на помощ.
;

Дариткова коментира и представените от здравното министерство нови модели на здравеопазване. Според нея, действително няма реално остойностяване на труда на специалистите в системата, има значителни дисбаланси и те са резултат от заплащането на труда чрез клинични пътеки. Трябва да се намери един обществен консенсус как всички тези специалисти да бъдат овъзмездени със заплати, обясни Дариткова.

По думите й, клиничните пътеки са актуализирани тази година, а във времето всеки един директор на лечебно заведение има много ясно остойностяване за тях.

Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в парламента: Не всички пари в НЗОК се харчат неефективно. Трябва да се изгради най-после прословутата национална здравна информационна система - има средства от европейско финансиране, на ход са процедурите в Министерство на здравеопазването.

Дариткова коментира още, че всички изтъкват проблемите на един или друг модел, но за първи път има ясно посочени модели за здравеопазването.

;

Относно напрежението с искането за оставка на вицепремиера Валери Симеонов след негово изказване за майките на деца с увреждания, Дариткова заяви, че според нея оставката е личен морален акт и би следвало да бъде поискана от политическата сила, която е излъчила вицепремиера.

Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в парламента: Смятам, че може да се търси прошка и за мен са важни приоритетите, които имаме в момента.

Вижте целия разговор с Даниела Дариткова във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Не тръгвайте на път с летни гуми, предупреждават от АПИ
Не тръгвайте на път с летни гуми, предупреждават от АПИ
Ученичка от Пловдив спечели второ място в света в състезание по китайски език
Ученичка от Пловдив спечели второ място в света в състезание по китайски език