НОВИНИ

Давос зад сцената

Често критикуван, че политиката в него е взела превес, Световният икономически форум в Давос безспорно е събитие, очаквано от бизнес, политици, журналисти… Тази година е неговото 48-мо издание – от 23 до 26 януари.Какво обаче е Давос, както фамилиарно го наричат? И каква е неговата предистория?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
14:29, 25.01.2018
Чете се за: 01:11 мин.
Истории
давос сцената

Световният икономически форум се провежда за първи път през 1971 г. Негов основател е 32-годишният тогава Клаус Шваб. Швейцарецът от германски произход следва инженерни и икономически науки, а после специализира в Харвард, след което става професор по икономика. Още в първите години на своята кариера в него се утвърждава убеждението, че Европа трябва да навакса изоставането от Америка и че бизнесът следва да работи с всички заинтересовани страни и партньори.

С впечатляващ хъс Клаус Шваб успява да събере на едно място 500 участници още в първия форум, продължил цели 15 дни. За сравнение, форумът тази година е в рамките на едва четири дни, но и промененият съвременен свят едва ли би си позволил по-голямо разточителство.

Защо обаче изборът пада на швейцарския курорт? Първата причина е, че Клаус Шваб добре познава Давос още от детството си, мястото е красиво, а атмосферата – непринудена и уютна. А втората - че всички са на едно място и няма как да се разпилеят.

Далновидността на избора му се потвърждава години по-късно. През 2002 г., за пръв и последен път в историята си, Форумът се провежда в Ню Йорк (в знак на солидарност с атентатите от 11 септември 2011 г.). Провалът е пълен. Не заради друго, а защото участниците не могат да се съсредоточат върху дневния ред, разсейвани от местните забележителности, магазини, музеи...

Въпреки че от Давос се отправят послания, зад него стоят и някои суми - между 60 000 и 600 000 франка (50 до 50 000 евро). Това е годишната такса, която компаниите плащат на организацията с нестопанска цел, под чиято форма Форумът в Давос съществува.

Държавните ръководители също плащат такси участие. А към това прибавяме и разходите за хотел на „златни“ цени и евентуално наем на зали или работни помещения, чийто тарифи обаче остават на въображението. Все пак има някои „вратички“, като например да си специален гост на някой представител на бизнеса. Истинските гости на Форума обаче са университетите, чийто пратеници не плащат нищо.

Световният икономически форум не е място за решения. Но там се установяват контакти, сверяват се часовници, водят се разговори „на четири очи“. Акцентът е върху младите предприемачи и стартиращите иновативни идеи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефка Костадинова бе обявена за Спортист № 1 на Пловдив за всички времена
Стефка Костадинова бе обявена за Спортист № 1 на Пловдив за всички времена
Премиерът Бойко Борисов разговаря със саудитски министри в Давос
Премиерът Бойко Борисов разговаря със саудитски министри в Давос