НОВИНИ

Тимерманс осъди полицейското насилие в Каталуния

В европарламента този следобяд обсъждаха събитията в Каталуния. Крайно време е за диалог в съответствие с испанската конституция, за да се реши тежката политическа криза. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. Tой осъди полицейското насилие и заяви, че в никакъв случай не трябва да е решение в политически план. Въпреки това заяви, че е нарушена испанската конституция.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:33, 04.10.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:00 мин.
По света
Франс Тимерманс - заместник-председател на ЕК: Насилието не решава нищо в политиката. То никога не е отговор и решение, и никога не може да се използва като оръжие или инструмент. Европа знае по-добре от всички - никой не иска да види насилие в нашите общества. Обаче задължение на всяко правителство е да брани върховенството на закона и това понякога изисква пропорционална употреба на сила. Разбираме, че хората искаха да изразят мнението си. Свободата на изразяване е фундаментално право на всички европейски граждани, и съответно на всички испански граждани. Но едно мнение не е по-ценно от друго само, защото е изразено по-гръмогласно. Както комисията заяви, според испанската конституция, вотът в Каталуния в неделя не беше законен. Като гледаме напред е ясно, че в Испания има нужда от договорен път напред. За Европейската комисия, както председателят Юнкер нееднократно е казвал, това е вътрешен проблем на Испания, който трябва да се реши в съответствие с конституцията на Испания. Затова ЕК призова всички участници бързо да преминат от конфронтация към диалог.
;
Щефен Зайберт, говорител на германското правителство: Федералният канцлер няма намерение да поема функцията на посредник. Подчертаваме, че това е вътрешен въпрос за Испания.
Манфред Вебер - председател на групата на ЕНП в ЕП: Днес призоваваме каталунските власти, не предприемайте необратими стъпки и моля ви, помнете - който напуска Испания. напуска ЕС.
Джани Питела, председател на Групата на Прогресивен алианс на социалистите и демократите в ЕП: Възможно е да се промени конституция, но със съответните инструменти, не с късане на закони и правила, не действаме
така в държава, основана на върховенството на закона.

Брюксел остава категоричен в тезата си за ненамеса във вътрешната политика на Испания.




;

Дебатът в Европейския парламент потвърди вече изказаната официална позиция на Брюксел, че референдумът в Каталуния е незаконен. Потвърди се и призивът към испанските и каталунските власти да намерят политическа воля и да седнат на масата за преговори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей​: Готови сме за всякакви варианти в преговорите за Брекзит
Тереза Мей​: Готови сме за всякакви варианти в преговорите за Брекзит
Трудности с таксиметровото обслужване в Пловдив
Трудности с таксиметровото обслужване в Пловдив