НОВИНИ

Делото за първия атентат на "Ислямска държава" в Европа започва догодина

Разследването на атентата срещу Еврейския музей в Брюксел от 24 май 2014 г. е приключило и се очаква делото да започне догодина, съобщават медии в Белгия.

bnt avatar logo
от БТА
10:18, 12.04.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
делото първия атентат ислямска държава европа започва догодина

Отбелязва се, че уличеният извършител Меди Немуш е запазил мълчание при разпитите досега, но се предполага, че ще говори пред съда. Преди три години Немуш извърши нападение с огнестрелно оръжие в музея, където уби четирима души, двама от които бяха служители на Мосад. Отговорност за атентата пое терористичната групировка "Ислямска държава", затова нападението се възприема като първото действие на терористите от тази организация в Европа.

Медиите отбелязват, че мъжът, заснет с Немуш по улиците на Брюксел в дните около атентата, така и не е бил открит. Изразено е предположение, че обвиняемият ще получи доживотна присъда.

В други публикации днес се съобщава, че белгийските военни продължават да участват в охраната на обществения ред вече 27 месеца. Около 1200 пехотинци са ангажирани с патрулите по улиците, като от ръководството на армията отчитат, че това пречи на обичайната им подготовка за участие в сражения. Според военните, ако по улиците бъдат оставени от 300 до 500 войници, това би подобрило готовността на армията. Военните отбелязват, че ще продължат да изпълняват възложените им задачи в помощ на полицията за охрана на обществения ред и противодействие на тероризма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай залови един тон бивни от мамути, внесени от Русия
Китай залови един тон бивни от мамути, внесени от Русия
Засилени мерки за сигурност в Рим
Засилени мерки за сигурност в Рим