НОВИНИ

Демонстрации в Дрезден срещу Меркел

С освирквания и подвиквания "Махай се" симпатизанти на антиислямското движение ПЕГИДА посрещнаха германския канцлер Меркел в Дрезден. Тя е там за националния празник - 26-тата годишнина от обединението на страната.Вижте коментара на Александър Андреев от "Дойче Веле".

bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 03.10.2016 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Демонстранти скандираха обиди срещу висшето ръководство на Германия, включително канцлера Меркел и президента Гаук. Полицията изтласка участниците в протеста със сила, за да даде път на гостите за тържественото събиране.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: За повечето германци празникът на националното единство е ден на радост и признателност. В същото време 26 години след обединението отчитаме, че пред нас има нова работа за решаване на нови проблеми.

Домакин на Деня на Германското единство всяка година е различен град. Сега тържествата са в ход от събота и преминават под знака на приемането на 900 хиляди мигранти и при възход на популистки формации.

Станислав Тилих - премиер на провинция Саксония: Видяхме, че думите могат да разпалят омраза и насилие. Това е срамно. На националния ни празник, всеки, който действа с омраза и насилие, трябва да знае - това е нехуманно и дълбоко непатриотично.

Протест имаше и преди празничното богослужение в Дрезден.

Напоследък в Германия зачестяват расистки нападения, а крайнодясната Алтернатива за Германия бележи изборни успехи на местно равнище. Миналата седмица самоделни бомби избухнаха пред джамия и конгресен център в Дрезден.

За сигурността на тридневните тържества в града са мобилизирани 2 600 полицаи. Проявите включват концерти, грандиозно лазерно шоу и пиротехника. На 3-ти октомври 1990-та година пет провинции от бившата ГДР влизат в състава на Федералната република.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни очни прегледи в Симитли
Безплатни очни прегледи в Симитли
600 лева патентен данък за такситата в Благоевград
600 лева патентен данък за такситата в Благоевград