НОВИНИ

Ден втори от битката за Мосул

Офанзивата срещу Мосул изпреварва графика, съобщиха от Пентагона. През първия ден кюрдските отряди са освободили около 200 квадратни километра от джихадистите. Хуманитарните организации отново предупредиха за опасността от хуманитарна криза. Според ООН, около 100 хиляди души могат да се насочат към Сирия и Турция, за да избягат от сраженията в Мосул.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:19, 18.10.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Мосул е обграден. Битката се води на земята и от въздуха. Пешмергите атакуват от изток. Шиитските милиции - от юг. Иракската войска - от югоизток. На запад - е оставен коридор, през който джихадистите да се изтеглят.

МАХМУД БАРЗАНИ, президент на Иракски Кюрдистан: Около 200 квадратни километра вече са освободени. За първи път отрядите на пешмерга и иракската армия се смесват, делят едно бойно поле, за да се борят срещу терористите.

Иракската армия е подпомагана от американски, британски и френски части. Съединените щати съобщиха, че американските военни, които са край Мосул не участват в сражения, а тяхната роля е на съветници.

ПИТЪР КУК, говорител на Пентагона: Засега всичко върви по иракския план. Но все още е много рано да се говори. Ще видим дали "Ислямска държава" ще остане и ще се сражава.

По разкази на цивилни от Мосул, джихаситите са започнали да се прегрупират, опитват да се смесят с цивилното население и да минират къщи. Очаква се през следващите седмици около 200 000 души да избягат от Мосул.

Битката за отвоюването на Мосул вероятно ще продължи месеци. Според специалисти, операцията най-вероятно ще е успешна и джихадистите ще бъдат изтласкани към Сирия. Там Ислямска държава ще засилят позициите си. Според еврокомисаря по сигурността Джулиан Кинг евентуалното "отвоюване на Мосул", може отново да насочи към Европа бойци на групировката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред турското посолство в Багдад
Протест пред турското посолство в Багдад
Излъчиха 600-ия епизод на Семейство Симпсън
Излъчиха 600-ия епизод на "Семейство Симпсън"