НОВИНИ

Проф. Владимир Чуков: Алепо и Мосул генерират огромни бежански потоци

Започна операцията за отвоюване на Мосул - последният голям бастион на "Ислямска държава" в Ирак. Иракските въоръжени сили ще се опитат да си върнат контрола над града. Операцията може да продължи с месеци. От ООН вече предупредиха, че битката за Мосул вероятно ще предизвика огромна бежанска вълна. В операцията участват около 30 000 иракски и кюрдски бойци. През първата фаза кюрдите ще се опитат да отволюват около 10 села източно от Мосул. Над 1 милион цивилни ще се окажат в капан според оценката на международните организации. В същото време сирийскиата армия подпомагана от военни части на Русия се опитва да си върне контрола над Алепо. Конфликтът в Близкият Изток става все по-зависим от геополитическите интереси и противопоставянето на САЩ и Русия. Гост в студиото на "Денят започва" беше проф. Владимир Чуков, който говори за това как се развива войната.

bnt avatar logo
от БНТ
08:52, 18.10.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

"Двата втори по големина градове в Ирак и Сирия са в пламъци", каза проф. Чуков. По думите му, там нещата са изключително динамични. Генерират се огромни бежански потоци. Когато падне Мосул Ислямска държава няма да може повече да претендира за държавност и отново става милиция. Огромната част от джихадистите нямат никакъв шанс срещу няколко десетки хиляди добре въоръжени, дабре обучени бойци. Източната страна на Мосул е отворена.

По полеви данни голяма част от тези бойци са напуснали града. Самият тактически план обхваща три седмици. Самото население очевидно се готви за смяна на властта. Това е ключов град. Там се преплитат интересите на множество регионални играчи. Това е пресечна точка, която предполага много сложна конструкция на коалицията, която трябва да изтласка джихадистите. Големият въпрос е след Ислямска държава как ще бъде управляван този изключително важен и богат град. За момента не се съобщава за бежански поток, което не означава, че това няма да се случи в близките дни, каза още проф. Владимир Чуков.

В Алепо нещата са извън контрол, смята проф. Чуков. Там са второ поколение радикални сунити. Битката в Алепо е колосална. В същото време има интереси както на Великите сили, така и на отделни полеви играчи, допълни Чуков.

Вижте целия разговор с проф. Владимир Чуков в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Генчо Начев: Разочарован съм от това, което се случва в МУ
Проф. Генчо Начев: Разочарован съм от това, което се случва в МУ
Тежко остава състоянието на децата, пострадали при катастрофата край Враца
Тежко остава състоянието на децата, пострадали при катастрофата край Враца