Дендиас: Турция изнудва Либия

Турско-либийският меморандум за морските граници в Средиземно море е резултат от изнудване от страна на Турция спрямо либийското правителство. Той е напълно лишен от съдържание, твърди министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас, съобщава „Катимерини”.

от БГНЕС
17:55, 08.12.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света
дендиас турция изнудва либия

Според него този ход на Анкара е очакван още от юли и са били предприети редица действия за неговото предотвратяване.

„Въпреки това правителството на Либия, изнудвано от Турция и очевидно заради напредъка на армията на генерал Хафтар подписа текста”, смята министърът.

Халифа Хафтар е командващ Либийската национална армия, която контролира източната част на Либия и участва в гражданска война срещу признатото от ООН правителство на Либия със седалище в Триполи.

Армията на Хафтар се ползва с подкрепата на Камарата на представителите на Либия, която осъди либийско-турския меморандум.

Дендиас заяви, че Гърция ще подготви нота, която ще бъде връчена в ООН и ще предприеме всички необходими мерки в рамките на международното и морското право, които ще докажат невалидността на меморандума.

Дендиас допълни, че Гърция и Египет са се ангажирали в провеждането на преговори със „строг график“, за да определят собствените си изключителни икономически зони.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тръмп с обвинения срещу демократите
Тръмп с обвинения срещу демократите
Започва благотворителна кампания за закупуване на живи елхички
Започва благотворителна кампания за закупуване на живи елхички