НОВИНИ

Денят на труда по света

Сблъсъци с полицията, арести и протести белязаха днешния Ден на труда, който в Париж беше и ден на предзиброна агитация. Вижте какво накара хората по света да негодуват и какви каузи да защитават.

bnt avatar logo
от БНТ
18:58, 01.05.2017
Чете се за: 01:13 мин.
По света
1 май - Ден на труда и предизборна агитация във Франция

Сблъсъци избухнаха между демонстранти и полиция по улиците на Париж. Има ранени. Във френската столица се проведоха повече от 50 протестни акции и първомайски шествия. Каузите бяха много и различни - от защита правата на трудещите се до израз на недоволство и от двамата кандидати за Елисейския дворец - Еманюел Макрон и Марин Льо Пен. А те избраха 1 Май за свои мащабни предизборни изяви, Льо Пен заяви, че Макрон е следващият Оланд и допълни, че е кандидат на статуквото. От трибуната на своя митинг Макрон отправи послание, че голямата отговорност на неговото поколение в неделя е да защити ценностите си срещу крайната десница и да отвоюва Франция и републиката, вярата на историята ѝ и готова за започващия век.

;
1 май в Турция - сълзотворен газ и гумени куршуми

В Турция, след опит за първомайско шествие на емблематичния площад Таксим в Истанбул, бяха арестувани повече от 200 души. За да разпръсне събралото се множество полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми. Таксим е забранен за демонстрации през 1977 година, когато по време на шестивие по случай деня на труда загинаха десетки. В Истанбул се проведоха и още няколко мирни празнични демонстрации, а повече от 30 хиляди полицаи се грижеха за реда.


;
1 май в Гърция - протести срещу икономиите

В Гърция избраха първи май и за протест срещу поредните мерки за икономии. На фона на многохилядното шествие гръцките власти преговаряха с международните кредитори за пореден заем, който да позволи функционирането на страната.

Димос Комбурис: "Продължаваме тази борба с вяра и с решимост се изправяме срещу трудната ситуция, ще се борим докато аботническата класа не види исканията си изпълнени."

А заради 24 часова протест на фериботите и масовия транспорт привдижването в страната беше затруднено. За 17 май синдикатите са планирали 24 часов обща стачка срещу мерките за икономии.


;
1 май в Русия - повод за празник и гордост

С пищно шествие край стените на Кремъл отбелязаха 1-ви май в Русия. По данни на министерството на вътрешните работи в демонстрацията са участвали около 130 хиляди души. В Русия приемат деня повече като повод за празник и гордост, а не като повод да се обърне внимание на правата на трудещите се. По традиция, паралелно се състоя и маршът на привържениците на комунистическата партия.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За поредна година не достигат кадри по Черноморието
За поредна година не достигат кадри по Черноморието
БСП по традиция отбеляза Международния ден на труда
БСП по традиция отбеляза Международния ден на труда