НОВИНИ

Депутатите чакат правна помощ от доставчиците на ток заради сделката с ЧЕЗ

Енергийната комисия възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да потърси съвети от доставчиците на ток у нас заради новите правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:59, 01.06.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
депутатите чакат правна помощ доставчиците ток заради сделката чез

Депутатите от енергийната комисия към парламента възложиха на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да потърси правен съвет от доставчиците на ток заради новите правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране. Причината - народните представители спешно подготвят промени в закона за енергетиката, чрез които точно да дефинират правомощията на енергийния регулатор да се произнася по големи сделки за продажба на дружества в сектора.

Заради очакваната продажба на доставчика на ток в Западна България - ЧЕЗ, депутатите промениха вече Закона за енергетиката. Според новите нормативни изисквания КЕВР би трябвало да се произнесе по бъдещата сделка. Оказа се обаче, че текстовете са приети прибързано и няма точни критерии, по които регулатора да извърши надзора. Именно заради това народните представители спешно готвят допълнение на поправките си. Оказа се обаче, че сами не могат да се справят, признаха вчера от енергийната комисия.

Налага се да се потърси мнението на специалисти, които да бъдат наети от самите доставчици на ток. Те трябва да кажат какво би било законно като надзор и какво не. Не е ясно в какъв срок ще бъде дописан закона.

В момента сделката за ЧЕЗ е в изчаквателен период. За купувач е избрана българската компания "Инерком", която обаче все още преговаря за финансиране на сделката. Тя е внесла искане за одобрение в Комисията за защита на конкуренцията, но антимонополистите все още не са стартирали реална процедура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Денят започва: Легендата от Бързи, смели, сръчни проф. Константин Жалов
В "Денят започва": Легендата от "Бързи, смели, сръчни" проф. Константин Жалов
Министерството на финансите отпуска 20 млн. лева на БДЖ, за да предотврати фалит
Министерството на финансите отпуска 20 млн. лева на БДЖ, за да предотврати фалит