НОВИНИ

Десетки невинни българи са заплашени от тежки присъди в Гърция

Десетки невинни българи са заплашени от тежки присъди за участие в трафик на мигранти в Гърция. Пропуск в наредбата за регистрация на автомобилите изпраща наши сънародници на съдебната скамейка в южната ни съседка. Омбудсманът Мая Манолова настоява за спешна среща с представители на двете държави в Солун, след като се срещна с потърпевши. Оказва се, че случаите не са малко, потърпевши са дори собственици на фирми.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:06, 22.05.2018
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Продажба на стар микробус за 1 200 лв. на двама румънци превръща Николай Иванов от изряден гражданин в съучастник на трафиканти. Сделката е изповядана пред нотариус през 2012 -та година, три години по-късно Николай получава призовка, че с буса са прекарвани нелегално бежанци, вътре намират талона на колата, където фигурира като собственик. На две инстанции присъдата е 17 години затвор.

Николай Иванов: Ние какво общо имаме като бивши собственици на тези автомобили. Ние имаме час и дата на продажбата. До тук трябваше да се приключи. Въобще не трябваше да ни занимават нас ако беше една бяла европейска държава като Германия и Австрия. Нямаше да се стига дотук.

Единственият съвет, който получава от институциите е да си намери добър адвокат. До момента разноските са 15 хиляди лева. Николай чака решението на третата инстанция. Ако присъдата се потвърди може да избегне затвора ако плати.

Николай Иванов: 32 000 евро по 5 евро на ден да си платя затвора.

Адвокати разказват, че престъпните групи купуват коли най-често от Ловеч, Плевен, Видин и Враца. Талоните нарочно не се сменят. В гръцкия съд старите собственици трудно доказват сделката.

адвокат Иглика Мишева, Софийска адвокатска колегия: Представят се в Гърция български официални документи. Това са нотариални актове, това са съдебни решения, които гръцката държава си позволява да не приема и да не им обръща внимание. Това е едно игнориране на цялата българска държавност.


;

Според гръцките закони обвиняем става лицето задържано с мигрантите и лицето, което се води собственик.

Иглика Мишева, Софийска адвокатска колегия: Досега реакциите са абсолютно никакви. Има случаи, в които старите собственици въпреки представени документи са осъдени.

От прокуратурата заявиха, че обвинител номер едно е възложил проверка на всички преписки, съдържащи подобни казуси и предстои да се направи анализ.

Камен Михов, прокурор във Върховна касационна прокуратура: Колегите очевидно са повдигали обвинения без да събират факти и доказателства за конкретните извършители на престъпленията и връзката с тези, които са приети за съучастници.

От своя страна омбудсманът Мая Манолова призова за бърза промяна на наредбата, касаеща регистрацията на автомобили, както и активна намеса на външното ни министерство.

Мая Манолова, омбудсман на България: Аз продължавам да си мисля, че не е нормално след като е продаден един лек автомобил или МПС, след като е извършена пререгистрация на името на новия собственик то да продължава да се движи с талона на стария собственик.

Омбудсманът настоява и за спешна среща в Солун с представители на двете страни. Не е ясно обаче дали ще бъде поет подобен ангажимент от външно министерство.

Димитър Арнаудов, представител на Министерството на външните работи : Това е гръцки закон. Ако дойде някой отвън и ни каже променете си закона ние ще го променим ли? Не сме ние тези, които ще накараме Гърция да промени своя закон.

От външно министерство заявиха, че правомощията на посолството ни в Гърция са да информира близките на обвиняемите, да осигури преводач и списък с адвокати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Душата на барабана
ДРУГИТЕ новини: Душата на барабана
Протест на розопроизводители, министър Порожанов обмисля Закон за розата
Протест на розопроизводители, министър Порожанов обмисля Закон за розата