НОВИНИ

Десетки жертви след серия от атентати в Сирия

Вълна от насилие в Сирия - серия от експлозии разтърсиха предградие в южната част на Дамаск, а в град Хомс беше извършен двоен атентат с коли-бомби. Загинали са повече от 140 души, ранените са стотици. "Ислямска държава" пое отговорност за нападенията.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:29, 21.02.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:38 мин.
По света
десетки жертви серия атентати сирия

Двама атентатори-самоубийци се взривиха в сирийската столица Дамаск, тази сутрин. Преди това задействат и кола-бомба. Целта им е джамията Сайеда Зейнаб - една от най-почитаните от шиитите. Джихадистите от "Ислямска държава" многократно са атакували именно този храм. Жертвите са десетки, като по-голямата част са цивилни. Сред загиналите има и деца.

Експлозии и в центъра на град Хомс. Загиналите са близо 60 души, а ранените повече от 100. Градът беше един от първите, надигнали се срещу режима на президента Башар Асад, но по-късно премина в ръцете на правителството. При днешното нападение, бойци от "Ислямска държава" взривяват две коли-бомби на входа на арменския квартал.

Едната от тях е до автобусна спирка, където чакат студенти от местния университет. Ударната вълна е отнесла витрините на магазини и е унищожила множество автомобили. Това е едно от най-кървавите нападения от началото на гражданската война в Сирия преди 5 години.

Атентатите стават на фона на серия на телефонни разговори между американския държавен секретар Джон Кери и руският първи дипломат Сергей Лавров, които са се договорили за прекратяване на огъня в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само в Денят започва: Среща На инат с Поли Генова, в понеделник сутрин!
Само в "Денят започва": Среща "На инат" с Поли Генова, в понеделник сутрин!
Шах насред леда
Шах насред леда