НОВИНИ

Дете се спаси с есемес от задушаване в контейнер в Англия

Афганистанско момче на 7 години спаси себе си и още десетина и мигранти от задушаване в каросерията на камион в Англия, като изпрати есемес на доброволка. Жената в този момент е била в Ню Йорк, но веднага реагира и историята завършва с добър край.

Невена Бонева
от Невена Бонева
17:38, 09.04.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Докато е на конференция в Ню Йорк, доброволката Лиз Крег получава есемес на странен английски, но въпреки това трeвожно разбираем. "Трябва ми помощ. Шофьорът не отваря колата. Няма кислород. Няма сигнал. В контейнер съм. Не се шегувам. Кълна се."

Лиз и други доброволци през март са раздали стотици прости мобилни телефони на деца в лагера Кале във Франция с въведен номер за обаждане в критична ситуация. Затова знае кой е авторът - седемгодишният Ахмед и че той няма да пише, ако не е в опасност. Веднага се свързва с друга доброволка в Лондон.

Таня Фридман, благотворителна организация "Да помогнем на бежанците": Обадих се на спешния телефон и поисках да ме свържат с полицията в Кент, защото предположих, че камионът е дошъл от Франция и трябва да е в този район.

Таня успява да убеди британските полицаи, че въпросът е на живот и смърт, а те реагират светкавично и по телефона намират камиона на паркинг на магистрала в Лестър-шър. Разбиват вратата и освобождават 15 полузадушени мигранти. 14 са задържани за нелегално влизане в страната, един по подозрения за трафик на хора. Афганистанчето е предадено на социални грижи.

Таня Фридман, благотворителна организация "Да помогнем на бежанците": Изключително е, че седемгодишно момче проявява такова хладнокръвие, сеща се на кого да позвъни и каква информация да даде. Той спаси вчера и себе, и останалите.

Според организацията на Таня, откакто преди месец лагерът в Кале бе частично разрушен, от него са изчезнали 129 деца. По данни на Европол, в Европа през последните две години са изчезнали над десет хиляди деца - бежанци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
24 портрета на град Варна
24 портрета на град Варна
Първо корабокрушение при депортиране на мигранти от Турция
Първо корабокрушение при депортиране на мигранти от Турция