НОВИНИ

Днес е ден за размисъл

Часове ни делят от това да научим името на петия президент на България. Традиционно - в деня за размисъл не може да се извършва агитация под никаква форма. Забраната остава до края на изборния ден, а именно - 20 часа на 13 ноември.

Милена Кирова
от Милена Кирова
08:56, 12.11.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Всяка община има право да наложи забрана за продажбата на алкохол, за се осигурят условия за нормално и спокойно протичане на изборния ден.

Така например от Столична община издадоха забрана за продажбата, сервирането и употребата на алкохол в изборните помещения и прилежащите им територии. Забраната не важи при сватби, кръщенета и тъжни обреди.

И на балотажа, както при първия тур, право на глас имат 6 834 278 души по избирателни списъци. В страната ще се гласува в 12 418 секции. В чужбина те ще бъдат 325 в 71 държави. На балотажа утре ще гласуваме със син химикал със знак "X" или "V". Бюлетината ще има три квадратчета. Двамата кандидати запазват своите номера от първия тур, а под тях е квадратчето ''не подкрепям никого".

Цветозар Томов - говорител на ЦИК: "То ще се брои за действителен глас и на балотажа. Неговата роля ще бъде на някаква критическа инстанция спрямо кандидатите най-вероятно, защото пряко влияние върху избора на президент няма да окаже. Победител ще бъде този от двамата кандидати, който е събрал повече гласове от конкурента си".

Всеки може да провери къде се намира секцията, в която ще гласува на предстоящите избори.От ГРАО дават няколко възможности за проверка. На страницата на дирекцията може да се прави справка по ЕГН. Има възможност и за проверка по адрес. Открит е и стационарен телефонен номер, който е безплатен за цялата страна. Може да се прави проверка и чрез sms. Цената му е 25 стотинки за всички оператори, а в текста му се изписват единствено 10-те цифри на ЕГН-то. Системата връща sms с номера и адреса на избирателната секция. Изборният ден започва точно в- 7 сутринта и трябва да приключи в 20 часа, ко няма чакащи, желаещи да гласуват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Обстановката преди вота в Турция
От нашите пратеници: Обстановката преди вота в Турция
Деца управляват железница в Унгария
Деца управляват железница в Унгария