НОВИНИ

Днес е най-мащабният протест в Румъния, въпреки че правителството отстъпи

Протестът в Румъния продължава, въпреки че правителството отстъпи и премиерът Сорин Гриндяну обяви снощи, че ще отменят наредбата, която ограничи антикорупционните действия и взриви общественото недоволство. Румънското правителство трябва до часове да се събере на извънредно заседание. 5 дни румънците бяха по площадите с децата си на най-големите протести от 1989 година. За днес е насрочен най-мащабният.

bnt avatar logo
от Стилиян Деянов
12:01, 05.02.2017
Чете се за: 00:24 мин.
По света

Както вчера още румънският премиер Сорин Гриндяну каза, че днес ще има правителствено заседания, на което ще се отмени наредбата, но той уточни, че или "може да се отмени", "или да се отложи". Затова и второто е едно от притесненията на протестиращите в Румъния. Друго притеснение е, че правителството все пак ще подкрепи проекта си като го прокара през парламента като проектозакон.

Петре Райнов, журналист: Докато не видим, че наредбата ще бъде публикувана в Държавен вестник, смятам, че никой на този площад няма да повярва. Има хора, които искат оставка на правителството, но досега не съм чул никой от тук да изисква това нещо без да отчита факта, че социалистическата партия си е спечелила правото да управлява държавата чрез свободен глас.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО засилва присъствието си в Черно море
НАТО засилва присъствието си в Черно море
Строителството на жилища в Русе набира скорост
Строителството на жилища в Русе набира скорост