НОВИНИ

Доналд Тръмп наложи 5% мита върху всички стоки от Мексико

Доналд Тръмп наложи мита от 5% върху всички стоки от Мексико. Ставката ще продължи да се увеличава докато не бъде решен проблемът с незаконната имиграция, посочва Тръмп. Отговорът на Мексико не закъсня - и обявиха, че не искат конфоронтация, но ще предприемат ответни мерки.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:16, 31.05.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Новината за митата върху стоки от Мексико беше съобщена в серия от публикации в Туитър.

Митата влизат в сила от 10 юни. Посланието на Тръмп продължава с обяснение на схемата, по която ще бъдат вдигани тарифите за мексикански стоки. От първи юли те вече ще са 10%, и със стъпка от 5% до октомври ще се увеличат 25 на сто. Според американския държавен глава Мексико има много силен закон за имиграцията и ако има желание, страната би могла да спре мигрантския поток. Мексико отговори с писмо на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор.

В него той подчерта, че не иска противопоставяне, а задълбочаване на диалога, в опит да се намери решение на мигрантския проблем.

Андрес Обрадор: С цялото ми уважение, въпреки че имате суверенното право да го кажете, мотото "Америка на първо място" е заблуда, защото докато свят светува, справедливостта и универсалното братство ще надделеят над националните граници.


; На 10 юни Съединените щати ще въведат мито от 5 процента на всички стоки, които идват в страната ни от Мексико, докато нелегалната имиграция, която идва от Мексико не спре. Митата постепенно ще се увеличават докато проблемът с незаконната имиграция не бъде отстранен. ;

По нареждане на президента за Вашингтон заминава външният министър на Мексико. Миналата година страната е била вторият по големина доставчик на стоки в САЩ.

Централите на стотици американски компании пък са в Мексико. Така че последствията от налагането на мита върху мексиканските ще са критични, смятат експерти. Новината за митата дойде в деня, в който Белия дом внесе в Конгреса предложение за нови търговски споразумения с Мексико и Канада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха капитана на кораба, който потопи туристическо корабче в Будапеща
Арестуваха капитана на кораба, който потопи туристическо корабче в Будапеща
Прокуратурата повдига обвинения на задържаните при вчерашната акция в Монтана
Прокуратурата повдига обвинения на задържаните при вчерашната акция в Монтана