НОВИНИ

ДПС – накъде след Местан?

Започнали в навечерието на Коледа, вълненията в ДПС продължиха и по Богоявление. Традицията казва, че ако на Бъдни вечер натопиш във вода дрянова клонка и тя разцъфне до Ивановден те чакат здраве и сполука през годината. Дали дряновата клонка на ДПС разцъфна, предстои да разберем?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:37, 10.01.2016
5516
Чете се за: 01:00 мин.
Истории
дпс накъде местан

В навечерието на 26-ата година от създаването си тримата съпредседатели на ДПС тръгнаха из областните структури на партията, за да празнуват и да стягат редиците срещу разцепление. И направиха признание: „председатели много, но лидер един – д-р Ахмед Доган“. Мустафа Карадайъ дори допълни, че лидерите се раждат, а не се назначават и така потвърди думите на бившия председател Лютви Местан, че ДПС може да съществува само с Доган. А дали другите са пионки, очевидно изводите трябва да си правим сами.

;

Пресконференцията на бившия председател Лютви Местан се центрира около проблемите с охраната му и усещането му за застрашеност, заради въпросите на журналисти. Като че ли за първи път Местан изпусна контрола върху това, което той иска да каже и се понесе по течението на въпросите, които му се задават. Стана ясно, че остава в политиката, но отново не стана ясно как – със своя партия или като част от съществуващ вече политически проект.

;

В същото време тройката Карадайъ, Реза, Казак в Разград, Кърджали и Шумен демонстрираха единството на партията. В Кърджали дори събраха на 400 активисти на празненство по случай 26-я рожден ден на областната структура и пред медиите показаха учредители на организацията, които декларираха лоялност и вярност. Признаха, че за 26 години не са успели да постигнат основната си цел – майчин език да се учи в училище и представители на малцинствата да работят в МВР и Армията. И посочиха, че постигането на това ще бъде в основата на действията е им през предстоящия политически сезон. За промените в ДПС не говориха, но подчертаха, че партията запазва евроатлантическата си ориентация и няма да допусне подмяна на ценностите.

;

За ценностите, обаче в Кърджалийско говориха и членове, симпатизанти и избиратели на ДПС. В Островец, родното село на Лютви Местан казаха, че ДПС трябва да се раздели с бизнесмените си депутати, които по думите на хората: „мислят за джобовете си, а не за хората“. И призоваха лидерите да идват при тях редовно, а не само от избори на избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Якоруда почитат жертвите на натравянето с метилов алкохол
В Якоруда почитат жертвите на натравянето с метилов алкохол
ГЛЕДАХТЕ Възпоменателната церемония 1 година след атентата срещу Шарли Eбдо
ГЛЕДАХТЕ Възпоменателната церемония 1 година след атентата срещу Шарли Eбдо