Древногръцки забележителности се рушат заради климатичните промени

Гръцки експерти предупреждават, че климатичните промени през последните години са оказали пагубно влияние върху състоянието на емблематични за страната места, включително Акропола в Атина.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:22, 26.06.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Построени са преди хиляди години. Възпявани от древногръцки поети, обожавани от местните и туристите. Културно-историческото наследство е сред нещата, с които Гърция най-много се гордее.

Опазените и до днес обекти привличат хиляди чуждестранни туристи всяка година. Климатичните изменения през последните години обаче, са започнали да ги разрушават.

Христос Зерефос, климатолог: Наводнения, суша, тук климатът е много променлив и всичко това влияе пагубно на архитектурните обекти.

Съществуват от хилядолетия, но никога досега не са били толкова застрашени. Сред най-застрашените е Акрополът в Атина.

Идеята да бъде покрит със специален купол не беше приета, но преди години беше забранено да бъде посещаван с обувки с токчета. Никой обаче, не може да спре природните стихии.

Мария Влазаки, министерство на културата: Стените са започнали да ерозират и този процес се случва с все по-бързи темпове. Всяка година министерството отделя много пари, за опазването на културното ни наследство, но природните катаклизми не са нещо, което може да бъде предвидено.

През последните 15 години, най-важните исторически обекти периодично се почистват със специален лазер, който отстранява натрупаните замърсявания. Как и дали има начин да се попречи на природните стихии да увреждат безценните за Гърция места обаче, все още не ясно.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Полша си има първата жена пастир
Полша си има първата жена пастир
Международен ден за  борба със злоупотребата с наркотици
Международен ден за борба със злоупотребата с наркотици