НОВИНИ

Държавен контрол над турския вестник "Заман"

Сблъсъци в Истанабул часове след като държавата пое контрол над най-големия опозиционен вестник в страната "Заман". Стотици се събраха на протест пред редакцията. Полицията, обаче, разпръсна демонстрантите със сълзотворен газ и водни оръдия.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:51, 05.03.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света

"Свободните медии не могат да мълчат", скандираха протестиращите пред редакцията на Заман. Турски съд взе вчера решението най-големия опозиционен вестник да мине под държавен контрол. Но обяснение така и не беше дадено.

Всекидневникът Заман излиза в тираж от 850 хиляди броя. Той вече ще бъде с нова редакционна политика. Снощи полицията изведе старото ръководство, за да влезе в редакцията новия управителен съвет.

Решението на турския съд предизвика остри международни реакции. Американският Държавен департамент определи решението на турските власти като "обезпокояващо". ООН призова Турция да уважава свободата намедиите и правото на хората да изразяват своето мнение.

Още преди няколко години управляващите в Турция обвиниха "Заман", че е част от мрежата на живеещия в Съединените щати ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен.

Някогашният близък съюзник на турския президент Ердоган, сега е смятан за негов основен враг.

Турските власти обвиняват воденото от Гюлен движение в заговор за преврат и тероризъм. В Турция привърженици на ислямския проповедник бяха обвинени в редица престъпления, включително за незаконно подслушване на телефонни разговори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 12 хиляди са вече бежанците, блокирани на македоно-гръцката граница
Над 12 хиляди са вече бежанците, блокирани на македоно-гръцката граница
Повече пари за спорт искат в Кюстендил
Повече пари за спорт искат в Кюстендил