НОВИНИ

Духовният водач Пицабала призова за отърсване от насилието и арогантността

Във Витлеем духовният водач на римокатолиците в Светите земи посрещна поклонници от цял свят в църквата Рождество Христово, издигната на мястото, където според преданието се е родил Исус Христос. По време на празничната литургия Пиербатиста Пицабала призова за отърсване от насилието и арогантността. Както винаги на литургията присъства палестинският президент Махмуд Абас. Тази година в Светите земи по време на коледните празници се очакват около 120 000 поклонници.

bnt avatar logo
от БТА
10:21, 25.12.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света
духовният водач пицабала призова отърсване насилието арогантността

Затворените врати и бранените граници са метафори за страха, който поражда насилие, заяви по време на среднощната литургия за Рождество Христово най-висшият представител на Римокатолическата църква в Светите земи Пиербатиста Пицабала, предаде ДПА.

Литургията се състоя в църквата Рождество Христово във Витлеем. Пицабала беше назначен през юни от папа Франциск за апостолически администратор на Латинската църква в Ерусалим, като замени там оттеглилия се латински патриарх Фуад Туал.

"Знам, че ние всички сме жертви на нарастващото чувство на несигурност и недоверие. Надеждите за мир много често не се оправдават, насилието на повтарящите се атаки, неефикасната риторика - всичко това ни кара да се оттеглим, да залостим вратите, да инсталираме системи за наблюдение, за избягаме далеч вместо да останем и да устояваме с надежда и вяра", заяви Пицабала.

"Ние се страхуваме от чужденеца, който чука на вратата на дома ни и на границите на страната ни. Затворените врати, бранените граници, освен че са лични и политически решения, са преди всичко метафора за страха, който неизбежно поражда настоящата динамика на насилие", добави Пицабала.

Той припомни, че хората са уплашени от случващото се по света и че на много места като Сирия, Ирак, Египет, Йордания и в Светите земи жаждата на хората за справедливост, достойнство, истина и истинска любов продължава да расте.

"Но ние продължаваме да се отхвърляме един друг, да живеем и мислим сякаш само ние сме тук, където сме и сякаш тук няма място за другите", добави Пицабала.

Той призова хората да не се поставят пред другите, да оставят на страна своите специални интереси и да погледнат на другия като на брат и с пълната свобода на божии чада да се отърсят от насилието, подтисничеството и арогантността.

На литургията във Витлеем по повод Рождество Христово присъстваха палестинският президент Махмуд Абас и палестинският премиер Рами Хамдала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск: Коледа е заложник на материализма
Папа Франциск: Коледа е заложник на материализма
Доброволци към БЧК събират дарения в Благоевград
Доброволци към БЧК събират дарения в Благоевград