НОВИНИ

За първи път държавен секретар на САЩ в Хирошима

Джон Кери стана първият американски държавен секретар, който посети Мемориалния музей на мира в Хирошима. Там на 6-и август 1945 г., американските военновъздушни сили пускат първата атомна бомба в света. За символичния жест и значението му в напрегнатата външнополитическа обстановка в Далечния изток, предава кореспондентът на БНТ Георги Джартов.

bnt avatar logo
от Георги Джартов
15:51, 11.04.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света
първи път държавен секретар сащ хирошима

Посещението на Кери в Япония бе част от срещата на министрите на външните работи на седемте най-развити индустриални държави в света, Г-7. По време на срещата бяха обсъждани мерки срещу тероризма, сигурността на мореплаването и кризите в Украйна и Близкия изток.

Отдаването на почит в Мемориалния комплекс е дълбоко символичен жест, защото до момента нито един високопоставен американски дипломат официално не се е сблъсквал на място с резултатите от атомните бомбардировки в Япония.

Джон Кери, Държавен секретар на САЩ: Това посещение не се отнася до миналото, а до настоящето и бъдещето, отнася се до силата на връзката, която сме изградили, приятелството, което споделяме, силата на нашия съюз и напомняне за важността на нашите задружни усилия в името на международния мир по цял свят.

Посещението се тълкува като част от опитите на САЩ за сближаване с Япония, в противовес на възхода на Китай. Темата за извинение от страна на Вашингтон не бе повдигната. Американската страна поддържа тезата, че без използването на ядрено оръжие много повече американски и японски войници биха били убити, докато Токио не желае да коментира причините довели до бомбардировките над Хирошима и Нагасаки. Не е ясно дали президентът Обама ще посети Хирошима през планирано му посещение в Япония през следващия месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Дюселдорф съдят мароканец за сексуално нападение
В Дюселдорф съдят мароканец за сексуално нападение
В Тайланд посрещат Новата година
В Тайланд посрещат Новата година