НОВИНИ

Единият от обвинените турски журналисти: Ние знаем, че сме прави

Процес срещу двама турски журналисти започна в Истанбул. Журналистите са от опозиционен вестник и са обвинени в шпионаж. Прокуратурата иска доживотни присъди за тях. Процесът ще се гледа при закрити врата. Правозащитници критикуваха съдебното решение и го нарекоха "имитация на правосъдие".

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:00, 25.03.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света

В Истанбул започна процесът срещу двама критици на турския президент Ердоган. Това са главният редактор на вестник "Джумхуриет" Джан Дюндар и Ердем Гюл, шеф на бюрото на вестника в Анкара.

Обвиненията срещу тях са тежки - шпионаж, огласяване на държавни тайни, опит за преврат и подпомагане на терористична организация. Двамата вече прекараха тримесечен арест.

Причината за обвиненията е статия със снимки и видеозапис. Статията е за задържането през януари 2014 година на камиони на турското разузнаване МИТ, натоварени с оръжие за сирийските ислямистки бунтовници. Турското правителство отрича да поддържа радикални движения, враждебни на режима на Асад.

Джан Дюндар, главен редактор на в."Джумхуриет": Ние знаем, че сме прави. Заставаме зад нашия материал. Смятаме, че истинските престъпници трябва да застанат пред съда. Ще поискаме да ни оправдаят и ще кажем, че хората не могат да бъдат лишавани от правото им да бъдат информирани.

Процесът се води при закрити врата. Дюндар и Гюл може да получат доживотни присъди. Стотина известни писатели, сред тях Марио Варгас Льоса призоваха с писмо турския премиер Давутоглу да отмени обвиненията срещу журналистите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха нелегален цех за производство на алкохол във Велико Търново
Разбиха нелегален цех за производство на алкохол във Велико Търново
Безплатни прегледи за глаукома в Русе
Безплатни прегледи за глаукома в Русе