НОВИНИ

Едноседмична адвокатска стачка в Сърбия

Адвокатите в Сърбия спряха работа от днес в продължение на цялата седмица. Правно няма да се обслужват нито спешни случаи, нито арести. Безпрецедентното решение беше взето ден след убийството на известния адвокат Драгослав Огнянович, защитавал пред трибунала в Хага бившия югославския президент Милошевич. Предполага се, че той е станал жертва на враждуващи мафиотски групировки.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:47, 30.07.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Само няколко часа след като сръбският полицейски министър Небойша Стефанович похвали значителното снижаване в проценти на криминалните престъпления, с пет куршума беше разстрелян реномираният адвокат Драгослав Огнянович. Затова в Белград разглеждат убийството като гротескно опровержение на министъра. Става въпрос за третото ликвидиране на защитник през последните три години.

Виктор Гостиляц, председател на адвокатската камара в Сърбия: Всички адвокати на територията на Република Сърбия спират работа. Искаме да излъчим ясно послание за уникалността на професията, за това че сме наранени от случилото се, но по никакъв начин съсловието ни не е сплашено, защото адвокатите нямат право на страх.

От 2016 Сърбия като страна-кандидат за ЕС е отворила преговорната глава "Правосъдие и вътрешен ред". Сега журналисти в Белград определят като "скандално" мълчанието на Брюксел за липсата на напредък в борбата с организираната престъпност. Мафията е недосегаема и не подбира жертвите си, такъв е отзвукът от разтърсилото Сърбия убийство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият Закон за хората с увреждания предвижда по-висока финансова помощ
Новият Закон за хората с увреждания предвижда по-висока финансова помощ
12 хиляди пожарникари в борбата с пламъците в Калифорния
12 хиляди пожарникари в борбата с пламъците в Калифорния