НОВИНИ

​Работата по новия Закон за хората с увреждания е на финала

Работата по новия закон за хората с увреждания е на финалния си етап. Планирано е увеличение на месечните добавки. Въпреки това съгласието по текстовете е крехко дори в работната група, която пише закона. Предвижда се хората със степен на увреждане под 75% да получават добавка от 34 лева вместо досегашните 11.

Милена Кирова
от Милена Кирова Диана Тодорова
18:00, 30.07.2018
Чете се за: 02:10 мин.
У нас

От месеци майките протестират срещу дупки в законодателството, които ощетяват хората с увреждания у нас.

В зависимост от степента на увреждане се предвиждат средства между 10 и 57% от линията на бедност, която догодина ще бъде 348 лева. Така хората с най-тежки увреждания - над 90 % ще получават 57 на сто от линията на бедност, което е малко под 200 лева. За сравнение сега - тези хора получават единствено пенсия отново около 200 лева и интеграционни добавки.

Тази сутрин родители от Пловдив символично оставиха 18-годишния си син с детска церебрална парализа в приемната на Министерския съвет на грижите на премиера Борисов. Целта им е да привлекат вниманието не само към проблемите на хората с увреждания, но и към техните таланти и желанието им да живеят пълноценно.

;

18 години борба за лечение, борба с институциите, със системата - това е животът на Петър Мавродиев и семейството му. Роден с детска церебрална парализа, младежът има нужда от непрестанна рехабилитация - с плуване и езда. Казва, че сега държавата поема по клинични пътеки едва няколко дни годишно. Затова семейството му прибегнало до Ди ЕМ ЕС кампания, за да събира средства.

Емил Мавродиев - баща на Петър: Просих за операцията му, защото Фонда ни отказа. Просих за дали да отидем на рехабилитация. Просих сега да му свалим пироните, сега живот и здраве трябва октомври месец. Просих за още една рехабилитация в чужбина. Не искам да прося повече.

В знак на протест семейството на Петър реши: да остави сина си при премиера Борисов - той да се грижи за него, да види колко е трудно. Да види, че и Петър има таланти и потенциал, само подкрепа му трябва. Събрали му багажа и директно в приемната на Министерския съвет. Премиерът Борисов се срещна със семейството, за да ги чуе.

Емил Мавродиев - баща на Петър: Обяснихме му, че ние не сме излезнали да търсим пари, а сме излезнали да търсим един нормален живот на хората с увреждания.
Петър Мавродиев: А той реално може и ще се опита доколкото разбрах да направи така нещата, че да може хората, които имат проблем да се чувстват максимално добре.

Бойко Борисов ги е уверил, че промените в законодателството ще гарантират по-голямата финансова подкрепа за хората с увреждания и по-добри услуги за тях. А наесен Петър го чака ново предизвикателство - университет. Момчето ще бъде първокурсник по специална педагогика.

Петър Мавродиев: Основната ми мечта е да съм ОК със себе си физически. Да бъда трудоспособен, за да мога да съм полезен на тази държава и на икономиката.
;

Майките на деца с увреждания се върнаха в работната група. Но определиха идеята за нова финансова подкрепа като копиране на модела от сега действащия закон.

Настояват индивидуалната оценка на всеки човек с увреждане да има задължителен характер за всички институции и не се отказват от искането си личната помощ да бъде регламентирана в отделен закон.

След взаимни обвинения в непрозрачно финансиране, протести и контра протести, днес протестиращите майки и национално представените организации обявиха символично примирие и изразиха готовност да работят заедно за реформа.


Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Имаме съгласие по индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания, как да изглежда, какво да включва. Имаме съгласие,че първоначално тя ще бъде извършвана от специализирани лица в Агенцията за социално подпомагане.

Мая Стоицева, майка на дете с увреждане: Трябва да бъде приложена специална методика, за да бъдат тези потребности правилно оценени и тази индивидуална оценка да има тежест във финансовото подпомагане.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: Ако реформата се изчерпва само с повишаване на месечните суми, които получават хората с увреждания, това не е реформа, това са просто малко повече пари, от които хората наистина имат нужда.


;

До 6 август всички представители на работната група ще изразят писмено становище по направените корекции в проектозакона. В този момент се провежда и национален протест на родителите на деца с увреждания под мотото "Системата убива всички". Шествието тръгна от Народното събрание и ще стигне до Министерски съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От полицията разследват версията за умишлен палеж на Царските конюшни
От полицията разследват версията за умишлен палеж на "Царските конюшни"
​Чужденци са прегазени умишлено в Таджикистан, възможно е да е терористичен акт
​Чужденци са прегазени умишлено в Таджикистан, възможно е да е терористичен акт