НОВИНИ

Протест на екоактивисти в Бундестага

Бурни сцени в Германския парламент, докато председателят Волфганг Шойбле държи реч от трибуната на среща с политически ангажирани младежи, 20 от тях се събраха на подиума и легнаха на пода. Протестната акция е насочена към актуалната екологична политика.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:24, 04.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Невиждани досега сцени в пленарната зала на Германския Бундестаг. Хора лежат по земята пред трибуната на председателя, докато той държи реч. Към акцията си вдигат и плакат, на който пише "Вашата екологична политика е катастрофа". Към момента в Бундестага няма заседание на депутатите, а среща с 300 политически ангажирани младежи. Мнозинството от тях освиркват протеста. Съпровождан от аплодисменти един от младежите отне плаката на демонстрантите. Председателят на Германския парламент остана невъзмутим.

Волфганг Шойбле, председател на Бундестага: На онези, които полегнаха, трябва да кажа, че ако ставаше въпрос за заседание, щеше да се наложи да взема мерки, за да бъдат отстранени. Сега им казвам да останат спокойно да лежат. Утре в 12 ч. ще открия редовното заседание и до тогава трябва да са се отстранили.

Волфганг Шойбле получи оглушителни аплодисменти за изказването си. Той е един от най-опитните политици във Федералната република. Преди 19 години психично болен го атакува и оттогава е прикован в инвалидна количка. Младежката организация на "Зелените" подкрепи протеста в пленарната зала. Той е инициатива на движението "Петъци за бъдеще", вдъхновено от шведката Грета Тунберг. За днес беше анонсирана демонстрация без да се уточнва предварително къде. От месеци насам ученици и студенти излизат по германските улици, за да настояват за спешни екологични мерки. С акцията днес протестите им навлязоха в нова фаза. В социалните мрежи някои определиха протестиращите като герои.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Конференцията на германските индустриалци ​започна с критики към управляващите
​Конференцията на германските индустриалци ​започна с критики към управляващите
За последните пет години контрабандата на цигари у нас е намаляла с 25%
За последните пет години контрабандата на цигари у нас е намаляла с 25%