НОВИНИ

Отново опасност от оспорване на кръвните проби за алкохол в съда

Днес изтича 14-дневният срок за обсъждане на новата Наредба за реда, по който се установява употребата на алкохол и наркотични вещества при шофьорите. Наредбата беше една от стъпките, обявени от премиера в борбата срещу катастрофите и жертвите на пътя. Предложеният норматив, обаче, търпи сериозна критика от страна на експерти, които виждат в него повече проблеми, отколкото решения.

Мария Чернева
от Мария Чернева
17:34, 12.06.2017 (извънредно)
11652
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Новата наредба препраща всеки, който иска да оспори показанията на дрегера, да дава кръв в спешните центрове. Това според медиците там, ще затрудни много работата им. И най-вече скъсените срокове за вземане на кръвни проби.

Десислава Кателиева - председател на Асоциация на работещите в спешна помощ - При скъсяване на това време ние трябва да приоретизираме животозастрашаващо състояние за взимане на кръв за алкохол пред пациент, който е в животозастрашаващо състояние, което е абсурдно и недопустимо. В много от случаите пациентите са изключително агресивни, арогантни, това е време, в което ние спасяваме животи, а не да се караме с хора под алкохолно опиянение.

Никой не е обсъждал наредбата нито с медиците, нито с националният консултант по спешна медицина. Тя е дело на три министерства - вътрешното, здравното и правосъдното. Но само здравният министър днес коментира реакцията на спешните медици.

Проф. Николай Петров - министър на здравеопазването: Търси се ефективност на самия процес на взимане на кръвната проба, метода, по който се изследва, границите в които се установява. Къде се транспортира, кой я съхранява, така че тя да има доказателствена стойност. Няма нищо, което да кара спешните медици да вършат работа, която не е тяхна.

Годността на доказателствата при обработка на пробите, обаче, оспори друг експерт - токсиколог. Забележките на доц. Юличка Събева са толкова много, че на практика пренаписват цялата наредба. Като се започне от това, че не се прави разлика между употреба и въздействие. Което може да вкара в затвора и хора пили лекарства или пушили преди дни.

Доц. Юличка Събева - химик, МУ Варна: Една марихуана активният и метаболит тетрахидроканабинол се намира от една цигара да речем до 30 часа, действието му е 2-3 до 4 часа.

Невиновни в затвора може да вкара и предложения метод за изследване по Видмарк стар почти век.

Доц. Юличка Събева - химик, МУ Варна: Той определя сумарно всички летливи редуциращи вещества в пробата и какво правим например, ако човека е болен от диабет има повишено съдържание на ацетон, на една кетоацедоза ще го хванем с алкохол

Всеки един от един от посочените пороци на наредбата вече е дискутиран с експерти преди две, 6 и 10 години. Сега върви четвърти, идентичен опит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7 нови автомобила получиха пътните полицаи в Русе
7 нови автомобила получиха пътните полицаи в Русе
ГЕРБ: Няма нужда от актуализация на бюджета
ГЕРБ: Няма нужда от актуализация на бюджета