НОВИНИ

Електровелосипеди под наем в София

Как една идея на млад изобретател може да се превърне в успешна алтернатива на градския транспорт? Каква подкрепа могат да получат стартиращите компании у нас? Отговорите на тези въпроси - от Николай Минков

Николай Минков
от Николай Минков
18:42, 17.11.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Ето този електрически велосипед, дело на млад изобретател от Варна и неговата стартираща компания, е може би зеленото бъдеще на София и големите градове в България. Как се е зародила идеята, как е реализирана и къде намира финансиране?

Преди 7 години Галин Бонев преправя с подръчни средства велосипеда си на електрически, защитава патент и започва производство.

Галин Бонев, управител на стартираща компания: Велосипедът има батерия и електрически двигател, които подпомагат въртенето на педалите.

Пробегът е до 100 км. с едно зареждане. Батерията се зарежда в обикновената електрическата мрежа за около 4-5 часа.

Бонев предлага велосипедите си на Столичната община като алтернативен екотранспорт.

Галин Бонев, управител на стартираща компания: Но тъй като те са сравнително скъпи, решихме да потърсим еврофинансиране, с което да изградим пилотен проект, с няколко стоянки, с велосипеди под наем.

Помага му фондация, подкрепяща прохождащи екокомпании.

Мария Александрова, Фондация за насърчаване на стартиращи компании: Нашата задача е да помогнем на иноваторите да развият своята идея до продукт, да намерят правилната реализация на пазара.

За серийно производство на Галин са нужни още средства.

От 2018 г. на разположение на стартиращите компании са средствата по оперативна програма иновации и конкурентоспособност, възлизащи на 67 млн., предоставени от Министерството на икономиката.

Ивелина Пенева, директор на ОП" Иновации и конкурентоспособност": Допустимият максимален размер на безвъзмездната помощ, която могат да получат стартиращите компании по тази процедура е 200 000 лв., а минималният размер е 50 000 лв.

А изискването е компаниите да имат по-малко от 2 години дейност и да са регистрирани до края на годината.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Липсата на работна ръка и слабата инфраструктура пречат на бизнеса в Русенско
Липсата на работна ръка и слабата инфраструктура пречат на бизнеса в Русенско
Заловиха иманяри с три килограма златни накити
Заловиха иманяри с три килограма златни накити