НОВИНИ

Емил Радев: Рамката за релокация на бежанци не работи добре

Евродепутатът Емил Радев заяви в студиото на "Денят започва", че според него рамката за релокация на бежанци не работи добре. Еврокомисарят Аврамопулос смята, че бавим приема на бежанци. Радев е категоричен, че е нормално България да има претенции какви хора приема.

bnt avatar logo
от БНТ
08:54, 19.05.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас
Емил Радев, евродепутат: "Съгласно квотата ни, която е заедно с квотата на всички държави членки, ние трябва да приемем около 1300 души, които са релокирани от Гърция или Италия. До момента ние сме приели към 29 човека. Но е нормално България да има претенции какви хора приема. Не искаме, например, да взимаме хора от Еритрея, каквито се опитват да изпратят у нас. Искаме тези хора да са християни, хора, които могат да се интегрират. И разбира се, когато се разглежда рамката, в момента в Европейския парламент се разглежда предложението на Европейската комисия за рамката за релокация. Ние заедно с Мария Габриел и госпожа Филиз Хюсменова внесохме общо предложение. Първо, тази релокация да става доброволно от държавите членки, защото не сме само ние, а много други държави, които не приемат или имат изисквания. Доброволно желание на държавата и на кандидата. Много от тези хора не желаят да идват към България. Второ, искаме да се промени принципа така, че когато има обоснователно предположение, че тези хора може да са участвали в терористични организация, да са съдействали по някакъв начин, да откажем да ги приемаме. Също така, икономически мигранти да не се разселват. Защото тези в Италия в момента идват от цяла Африка. Либия е отворена врата и стотици хиляди прекосяват Средиземно море и по чисто икономически причини се опитват да се заселят в Европа. Те нямат право на убежище и нямат място в тази рамка за презаселване. Надяваме се да бъдат обсъдени предложенията ни."

Според Радев, изцяло трябва да се промени системата за прием на бежанци.

Емил Радев: "Европейската Комисия е недоволна, че релокацията върви толкова бавно. Но това е така, защото са недоволни някои членки, недоволни са и някои от кандидатите за разселване. Рамката не работи добре. Ще искаме и разглеждане на "Дъблин 2. Той е правен в други условия и вече не може да се процедира по този начин."

Мерките, които Европейската комисия е взела спрямо Гърция, са напълно основателни, според Радев.

Емил Радев:: "Европейската комисия взе много мерки спрямо Гърция, защото преди няколко години, ако си спомняте Гърция пусна около 1 000 000 мигранти без да ги регистрира, пропусна ги свободно. И на практика застраши баланса, както в държавите членки, така и чисто на вълна сигурност. Ние не можахме да разберем дали не влизат хора, свързани с терористични организации."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марин льо Пен обяви кандидатурата си за парламентарните избори
Марин льо Пен обяви кандидатурата си за парламентарните избори
Ангел Джамбазки: Няма основания за оставка на Валери Симеонов
Ангел Джамбазки: Няма основания за оставка на Валери Симеонов