НОВИНИ

Емилиян Лилов: Одобрението представлява катастрофа за хората около Шулц

Германските социалдемократи гласуваха тази вечер за започване на официални преговори за голяма коалиция с консерваторите на Меркел. На конгреса в Бон 362-ма делегати гласуваха за, 279 против. Един се въздържа. На живо от Бон сега с коментар - журналистът Емилиян Лилов от Дойче Веле.

bnt avatar logo
от БНТ
20:50, 21.01.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света
Емилиян Лилов, журналист от Дойче Веле: Германските социалдемократи подпечатаха започване на преговори за влизане в нова широка коалиция с консерваторите на Ангела Меркел, но в действителност никой не е особено щастлив с този краен резултат, защото това изключително крехко одобрение на искането за влизане в преговори действително за мен представлява катастрофа за партийното ръководство, за хората около Мартин Шулц. Един широк разлом преминава през цялата партия и той ще се задълбочава за напред. Твърде силна е съпротивата срещу ръководството. Самият лидер Мартин Шулц е изправен до стената от младите социалисти в партията, които са твърдо решени на всяка цена да предотвратят едно ново издание на коалицията с Ангела Меркел. Съпротивата им днес беше наречена "Бунтът на джуджетата". Самият Шулц не изглежда така уверен и това си пролича ясно от неговото изказване на конгреса.

Мартин Щулц лидер на ГСДП: Като социалдемократ разбирането ми за политика и убеждението ми е, че в това особено положение трябва поне да проучим какво може да се постигне за подобряване на живота на хората в Германия и Европа. Да, не бива да се управлява на всяка цена, вярно е, но не бива и на всяка цена да не искаш да управляваш., това също е вярно.

Емилиян Лилов, журналист от Дойче Веле: Засега Шулц може да е доволен той спечели една малка битка, но още не е спечелил войната. Предстои по-тежкото изпитание, членската маса също трябва да одобри вероятно през месец март битката за влизане в управление и ще бъде интересно докъде ще стигне този бунт на джуджетата и дали те не са пораснали междувременно, но отсега е ясно, че германските социалдемократи са така разединени, както никога до сега, а това едва ли е добър знак. Резултатът от конгреса в Бон беше посрещнат с облекчение в Брюксел.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Командарев представи Посоки в Дървения град на Кустурица
Стефан Командарев представи "Посоки" в Дървения град на Кустурица
Каква е целта на турската операция в Сирия?
Каква е целта на турската операция в Сирия?