НОВИНИ

ЕП гласува оспорваната реформа за авторските права

Европейският парламент гласува днес дълго оспорваната реформа за авторските права в дигиталната ера, която цели да гарантира, че журналистите, издателите и творците ще получават авторски права и от онлайн пространството и интернет, както това се става в реалния живот. Пред последните седмици реформата предизвика масови протести на нейни противници.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:00, 26.03.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Европейският парламент даде зелена светлина на реформата, която цели големите интернет платформи като YouTube, Google, Google News или Facebook да плащат адекватно възнаграждение на творците и журналистите, от чийто труд те извличат парична печалба.

Мария Габриел - еврокомисар по въпросите на цифровото общество и цифровата икономика: "Огромна благодарност към ЕП, защото със силния си глас днес изпрати послание до всички наши творци, до всички наши създатели, до библиотеките и научните изследователи. Днес повече от всякога казваме да - директивата да авторските права има нужда да бъде модернизирана, имаме нужда нашите правила да съответстват на новите реалности на 21 век. И в тези реалности Европа има своя силен глас - силен глас, защото говорим за култура, за ценности и цифрова икономика и демокрация".

Промените не са насочени към обикновения ползвател и нямат за цел да цензурират интернет. Всеки ще може да продължи да качва съдържание в интернет платформите.

Аксел Фос - евродепутат, докладчик по темата: "За отделните потребители дори ще има подобрение. Сега вече ще имаме време спокойно да обсъдим всички въпроси, а не само тези филтри, за които всички говорят. Такива няма да бъдат създавани. Член 13 цели платформите да плащат честно възнаграждение за съдържанието, което ползват".

Реформата за авторските права в интернет стана обект на интензивни кампании. Данни в Европейския парламент показват, че евродепутатите никога преди не са били атакувани от толкова много лобисти. Докато депутатите гласува промените, творци демонстрираха през парламента в подкрепа на реформата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск отказа на поклонници да целунат пръстена му
Папа Франциск отказа на поклонници да целунат пръстена му
Екстракт от охлюв може да забави развитието на Алцхаймер?
Екстракт от охлюв може да забави развитието на Алцхаймер?