НОВИНИ

ЕП подкрепя нови лимити на въглеродни емисии за автомобили

Планове за намаляване на емисиите на парникови газове от леките и лекотоварните автомобили до 2030 г., неофициално одобрени от министрите на ЕС, бяха гласувани от евродепутатите.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:28, 28.03.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света
подкрепя лимити въглеродни емисии автомобили

Евродепутатите и министрите на ЕС са постигнали съгласие относно по-високите цели (37,5%) за намаляване на емисиите на парникови газове за нови автомобили до 2030 г., в сравнение с предложената от Европейската комисия цел от 30%. Законодателството също представя цели за намаляване на емисиите на CO2 за нови лекотоварни автомобили (31%) до 2030 г., съобщиха от ЕП.

Производители, чиито средни емисии надвишават лимитите, ще трябва да плащат такса за извънредно количество емисии. До 2023 г. Европейската комисия ще трябва да направи оценка дали тези стойности трябва да бъдат използвани за финансирането на справедлив преход към мобилност с нулеви емисии и за подпомагане придобиването на нови умения от работещите в автомобилния сектор.

Законодателството беше прието с 521 гласа „за“, срещу 63 гласа „против“ и 34 „въздържал се“.

Новият закон изисква оценка на ниво ЕС на пълния жизнен цикъл на емисиите от автомобили. Комисията трябва също да прецени дали е необходима разработка на обща методология за оценка и единно докладване на данни най-късно до 2023 г. Ако се сметне за необходимо, трябва да бъде предложено законодателство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Телефон 112 вече е достъпен и за хора с увреждания
Телефон 112 вече е достъпен и за хора с увреждания
НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2019 г.
НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2019 г.