НОВИНИ

ЕП започва дискусия за силата на жените в политиката и обществото

100 години след извоюването на правото им да гласуват, жените все по-сериозно участват в политическите процеси, но все още мъжете задават тона и дневния ред.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска оператор Анна Андреева
07:06, 08.03.2019 (обновена)
Чете се за: 01:42 мин.
По света

В навечерието на Международния ден на жената Европейският парламент отвори дискусия за сила на жените в политиката и обществото. 100 години след извоюване правото за гласуване, жените присъстват сериозно в тези процеси, но все още мъжете задават тона и дневния ред.

Те са силни, можещи и въвличат хората около себе си. Постигат върхове в своята област и следващата стъпка ги води към политиката – да променят правилата. Правото на глас за дамите е извоювано от суфражетките през 1918 г. във Великобритания. През XX-и век жените имат сериозно присъствие в политиката, но индексът на равенството с мъжете е 48,5. Пречките все още властват.

Вирджиния Лангбак, директор на Европейски институт за равенство между половете: В страните от целия ЕС има такива пречки, с различна степен, но ги има. Една от тях, която разисквахме днес е мачо културата. А жените се страхуват да говорят, да изразяват мнението си, да участват активно. И не само защото са малко, а и затова че политическият език се оформя от мъжете. Другата пречка е работният баланс - жените навсякъде в Евросъюза се занимават с цялата домашна работа и гледат децата - те нямат време. Ако парламентът и управлението не осигурят детски градини и други услуги, жените просто нямат шанс.
Мила Турайлич, режисьор, финалист за наградата ЛУКС на ЕП: Трябва да се мисли в перспектива и да се дава гласност. Въпросът е да открием място за по-широки дебати, в които жените да донесат друг поглед и по-различна чувствителност. Наистина трябва да има по-голямо разнообразие.

Трябва да се промени стилът в политиката, а не жените да се съревновават с мъжете - единодушни са участниците в дискусията. Големи надежди възлагат на младите, които откриват алтернативни пътища.

Лора Идалго, председател на "Младите от Андерлехт": Да, има пречки. Но моето поколение се опитва да окуражава жените, които си задават въпроса: "Мога ли да бъда в Европейския парламент?". Аз казвам - да, ти можеш!.
Мила Турайлич, режисьор, финалист за наградата ЛУКС на ЕП: В този шумен дебат, наложен от години в медиите и обществото, те могат да въведат по-рационален и спокоен тон. Младите жени, въвлечени в политиката могат да открият нов път с една тиха решителност.
Лора Идалго, председател на "Младите от Андерлехт": Социалните медии могат да изтласкат напред жените. Много е важно да им се даде възможност да говорят, което е най-важното за нас.

Участието на жените в Европарламента се засилва - докато през 79-та те са 17 процента, сега достигат 36 процента. Девет държави залагат на квотния принцип.

Вирджиния Лангбак, директор на Европейски институт за равенство между половете: Квотата е добра стъпка, на този етап. Не е единствена, но показва, че работи. В страните, които е въведена, се повишава участието на жените в парламента. Ако бъде въведена и в области като здравеопазване и образование, където са необходими повече жени, ще има същият ефект.
Лора Идалго, председател на "Младите от Андерлехт": Това е временна мярка, тя е засега. Надявам се след 10 години да нямаме нужда от квота и да бъде постигнато наистина равенство в политиката.
Вирджиния Лангбак, директор на Европейски институт за равенство между половете: Време е жените да вземат свои собствени решения, а не да чакат мъжете да ги решават от тяхно име.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всеки осми човек в България има бъбречни заболявания
Всеки осми човек в България има бъбречни заболявания
Обущарски магазин в Полша поправя безплатно обувките за бездомни
Обущарски магазин в Полша поправя безплатно обувките за бездомни